Jak zakorkować wino w domu?

Jednym z najważniejszych etapów produkcji wina domowego jest korkowanie butelek. Jego bukiet, smak i aromat zależą w dużej mierze od jakości korków i sposobu, jakiego użyje się do zamknięcia. Wcześniej jednak trzeba wszystko dokładnie umyć i wysterylizować. Jeśli zastanawiasz się, jak prawidłowo zakorkować wino, przeczytaj nasz krótki poradnik i dowiedz się więcej!

Rodzaje korków do wina

Podstawową kwestią podczas korkowania wina jest wybór samego korka. Istnieją ich dwa typy, naturalne i syntetyczne, wśród których wyróżnia się kilka podtypów. Korki syntetyczne są od razu gotowe do użycia. Z kolei korki naturalne wymagają odpowiedniego przygotowania przed przystąpieniem do korkowania.

Korki naturalne dzielą się na stożkowe i walcowe. Te pierwsze są wskazane do korkowania win przeznaczonych do szybkiego spożycia, które nie wymagają długoletniego leżakowania.

Jak zakorkować wino korkiem stożkowym? Jest to bardzo proste! Wystarczy wcisnąć go ręcznie. Z kolei korki walcowe wymagają wcześniejszego przygotowania poprzez kilkuminutowe zamoczenie ich w gorącej wodzie. Dzięki temu stają się bardziej plastyczne i łatwiej jest umieścić je w butelce. Można ich używać do wszystkich rodzajów win i nie wymagają wymieniania. Najważniejszymi zaletami korków naturalnych jest to, że są biodegradowalne, łatwe w produkcji i użyciu. Ponadto stanowią wyjątkowo estetyczne zamknięcie butelki.

Korki syntetyczne także dzielą się na stożkowe i walcowe. Cechują się przede wszystkim tym, iż nie wymagają wcześniejszego przygotowania. Warto je jednak odpowiednio zdezynfekować poprzez sparzenie lub przepłukanie pirosiarczynem potasu. Nadają się przede wszystkim do win młodych i warto wymieniać je raz na dwa lata.

W jaki sposób produkuje się naturalne korki do wina?

Cały proces produkcji naturalnego korka zaczyna się w lasach korkowych. Dąb korkowy jest gatunkiem o bardzo ograniczonym występowaniu. Rośnie tylko w kilku krajach na świecie, przede wszystkim na Półwyspie Iberyjskim (w Hiszpanii i Portugalii) i Afryce Północnej.

Korek pozyskuje się w okresie od początku maja do końca sierpnia. Dzięki temu kora oddziela się najłatwiej, nie powodując uszkodzenia rośliny. Pierwszy zbiór można zrobić, gdy drzewo ma 25–30 lat. Kolejne można wykonywać co 10 lat, co jest uregulowane prawnie. Zebrana kora jest następnie suszona przez kilka miesięcy. Później następuje etap gotowania, dzięki czemu surowiec zyskuje miękkość. Gotową korę tnie się na małe kawałki i formuje w pożądany kształt. Ostatnim etapem jest badanie korków w laboratorium, gdzie zostają poddane analizie fizycznej i chemicznej. Robi się to w celu wyeliminowania tych z tzw. chorobą korkową. Powoduje ona nieprzyjemny, ziemisty smak i zapach wina i znacząco obniża jego jakość.

Jak zakorkować wino krok po kroku?

Jeżeli zastanawiasz się jak zakorkować wino, koniecznie czytaj dalej. Pierwszym, wspomnianym już wcześniej krokiem jest odpowiednie przygotowanie butelek. Warto rozpocząć od zwykłego umycia ich płynem do mycia naczyń, a następnie wysterylizować za pomocą gorącej wody lub kąpieli w roztworze pirosiarczynu potasu.

Kolejnym etapem jest napełnianie butelek. Należy zwrócić szczególną uwagę, by podczas tego procesu wino zostało jak najmniej napowietrzone. W tym celu warto wykorzystać wężyk do obciągu wina oraz lejek. Pamiętaj również o pozostawieniu około 4-5 centymetrów pustej przestrzeni poniżej krawędzi szyjki butelki.

Po napełnieniu butelek winem przychodzi czas na kluczowe korkowanie. Jak zakorkować wino? Stożkowe korki umieszcza się w szyjce butelki, a następnie wciska ręcznie lub za pomocą korkownicy. Korki walcowe natomiast umieszcza się w butelkach po wcześniejszym przygotowaniu, a użycie korkownicy jest niezbędne.

Po zakorkowaniu butelki należy zostawić w pozycji pionowej przez dwadzieścia cztery godziny. Dzięki temu korek dopasuje się do wewnętrznej ściany szyjki butelki. Następnie butelki należy ułożyć w pozycji poziomej, co z kolei zapobiega przesuszaniu korka i zapewnia odpowiednią wymianę gazową między wnętrzem butelki a otoczeniem. Po kilku dniach należy sprawdzić, czy korki dobrze przylegają i nie przeciekają. Jeśli okaże się, że tak, konieczna jest wymiana felernego egzemplarza na nowy.

Ostatnim etapem procesu jest zabezpieczenie korka za pomocą kapturka termokurczliwego. Istnieje kilka sposobów obkurczania ich na szyjkach butelek. Poza zastosowaniem specjalnego urządzenia można zdecydować się na wykorzystać któryś z domowych sposobów:

– zanurzenie szyjki butelki wraz z nałożonym kapturkiem w naczyniu z gorącą, ale nie wrzącą, wodą,

– umieszczenie szyjki butelki z nałożonym kapturkiem nad parą wodną, np. nad garnkiem z gotującą się wodą,

– ogrzanie stojącej butelki z nałożonym kapturkiem za pomocą suszarki do włosów ze wszystkich stron, aż do momentu dopasowania się tworzywa do szyjki butelki.

Zastosowanie kapturka nie tylko poprawia wygląd butelki, ale także stanowi ochronę dla korka, dzięki czemu wino może znacznie dłużej leżakować.

Drożdże winiarskie do domowej produkcji win

Drożdże do wina są niezastąpionym elementem produkcji tego trunku w domowych warunkach. Dzięki ich wykorzystaniu możesz mieć pewność, że Twoje wino będzie dobrej jakości, a jego smak zachwyci każdego. Gwarantują uzyskanie wyjątkowego bukietu i wzmacnianie oraz utrwalanie jego aromatycznego profilu. Ponadto drożdże winiarskie przyspieszają także cały proces fermentacji. Dzięki temu skraca się całkowity czas produkcji wina.

Szerokie wybór drożdży gwarantujących doskonałe wina

W naszym sklepie oferujemy drożdże winiarskie zarówno aktywne, jak i pasywne. Znajdziesz u nas bogatą ofertę produktów idealnych do wina białego, czerwonego, jak i różowego. Wybór zależy od Ciebie! Oferujemy najlepsze drożdże cenionych producentów w wyjątkowo atrakcyjnych cenach. Nasze produkty gwarantują przygotowanie doskonałych trunków o intrygujących smakach. Sprawdź i przekonaj się sam!

Fermentacja jabłkowo-mlekowa – niezbędny element produkcji wina

Fermentacja jabłkowo-mlekowa, inaczej określana jako malolaktyczna, to ostatni etap procesu fermentacji. Przechodzą przez nią prawie wszystkie wina czerwone i część win białych. Odbywa się ona po fermentacji alkoholowej lub równolegle z nią. Rozpoczynają ją specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii dodawane do trunku.

Dlaczego fermentację jabłkowo-mlekową przechodzi jedynie część białych win? Zależy to od kwasowości oraz pożądanego stylu i aromatu. Kwasowość odgrywa niezwykle ważną rolę w budowaniu struktury białych win, więc jej nadmierna redukcja może sprawić, że trunek stanie się płaski i mało wyrazisty.

Najlepsze szczepy bakterii dla Twojego wina

Oferujemy unikalne preparaty z komórek szczepów Oenococcus oeni. Ich wyjątkowy standard technologiczny umożliwi Ci szybką i bezpieczną degradację kwasu jabłkowego. Zastosowanie ich pozwoli Ci uzyskać okrągłe i bardziej harmonijne trunki o najwyższej stabilności. Produkty dostępne w naszym sklepie aplikuje się bezpośrednio do wina, dzięki czemu cały proces jest niezwykle łatwy. Przekonaj się o tym i Ty!

Pożywki dla drożdży winiarskich gwarantujące ich szybki wzrost

Poza źródłem cukru, drożdże winiarskie do prawidłowego rozwoju potrzebują również związków azotowych i fosforowych. Zastosowanie ich wspiera szybki wzrost i wzmocnioną populację drożdży. Jednakże nie wszystkie owoce, szczególnie w polskim klimacie, zawierają odpowiednią ich ilość. Dzięki wykorzystaniu pożywki dla drożdży zyskasz ich odpowiednie namnożenie, szybkie rozpoczęcie procesu fermentacji oraz pełne odfermentowanie cukru z owoców. Zawarte w pożywkach związki są w pełni wykorzystywane, więc nie wpływają na smak i aromat wina ani na zdrowie człowieka.

Najlepsze produkty wysokiej jakości dadzą Ci lepszy smak

W naszym sklepie oferujemy pożywki dla drożdży winiarskich najlepszych producentów, które pomogą Ci osiągnąć planowany rezultat. Znajdziesz u nas bogatą ofertę produktów, które dostarczą Twoim wyrobom łatwoprzyswajalny azot oraz inne niezbędne składniki odżywcze i witaminy.

Enzymy wspierające proces fermentacji Twojego wina

Enzymy winiarskie wspierają uzyskanie soku z owoców, wspomagają fermentację i ułatwiają proces klarowania. Preparaty te rozkładają tzw. substancje pektynowe i zmieniają je w związki rozpuszczalne. Dzięki odpowiednio dobranym enzymom poprawisz wyniki tłoczenia i klarowania, osiągniesz przyspieszoną fermentację i wydobędziesz najbardziej pożądane aromaty ze swoich win. Ponadto preparaty te, pomagają osiągnąć stabilność koloru trunku.

Najlepsze enzymy wspierają krótszy czas sedymentacji

Oferujemy pojedyncze enzymy starannie wyselekcjonowane do wzbogacenia nimi moszczu, co znacznie skróci czas sedymentacji. Dzięki nim osiągniesz również złagodzenie tanin, zwiększysz stabilności koloru wina oraz podniesiesz aromatyczność i wydobędziesz cechy odmianowe szczepu. Unikalne rozwiązania enzymatyczne są opłacalnym sposobem na uzyskanie jak najlepszych wyników i produkcji win o ulepszonym ogólnym profilu smakowym.

Skuteczne klarowanie wina w Twoim domu

Klarowanie wina to ostatni, ale niezwykle istotny etap domowej produkcji tego trunku. Jeżeli Twoje wino nie sklarowało się samoczynnie, należy pomóc mu, usuwając męty w inny sposób. Proces ten odbywa się przy pomocy specjalnego środka, powodującego powstanie ciężkich i nierozpuszczalnych cząstek. Te następnie opadając na dno, pociągają za sobą zawiesiny i inne niepożądane elementy. Zastosowanie środków klarujących wysokiej jakości gwarantuje powodzenie tego procesu.

Najlepsze produkty do klarowania win

W naszym sklepie proponujemy najlepszej jakości klaryfikatory i stabilizatory do produkcji wina. Znajdziesz u nas preparaty sprawdzonych i cenionych producentów w formie granulatów i roztworów. Dzięki nim pozbędziesz się wszystkich zawiesin i niepożądanych cząsteczek, uzyskując przejrzysty i klarowny trunek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl