Produkt dnia
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego

28,00 zł

22,76 zł

szt.
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750  cuvee  (PALETA)
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750 cuvee (PALETA)

2 102,22 zł

1 709,12 zł

szt.
Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany  -  2 oczka
Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany - 2 oczka

2,15 zł

1,75 zł

szt.
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM ARBOLU Ø 2,70 zwój 550 m
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM ARBOLU Ø 2,70 zwój 550 m

286,00 zł

232,52 zł

szt.
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L

139,00 zł

113,01 zł

POŻYWKA SPRINGFERM  10 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 10 g ORGANICZNA POŻYWKA

4,90 zł

3,98 zł

POŻYWKA SPRINGFERM  50 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 50 g ORGANICZNA POŻYWKA

13,50 zł

10,98 zł

szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Jak zrobić wino wytrawne? Znajdź odpowiedzi na nurtujące Cię pytania!

Zrobienie własnego wina to nie jest łatwa sztuka. Wiele może się po drodze nie udać, jednak samodzielnie wykonany trunek to duże osiągnięcie. Trudności jednak zaczynają się w momencie, gdy chcesz, aby efekt był bardzo konkretny. Nie chcesz zrobić jakiegokolwiek wina, ale jego dokładny rodzaj? Jak zrobić wino wytrawne? Zaraz wszystko Ci wyjaśnimy!

Wino wytrawne, czyli jakie?

Aby móc stworzyć własne wytrawne wino, musisz wiedzieć dokładnie, co oznacza ten termin. Charakteryzuje się ono stosunkowo niewielką zawartością cukru resztkowego. Cukier resztkowy to taki, który pozostaje w trunku po zakończonym procesie fermentacji. Mniej więcej można oszacować, że wytrawne wino ma od 0 do 4 gramów w przeliczeniu na jeden litr. Jest to napój, który cechuje się również wysoką kwasowością. Pijąc takie wino, wyczujesz wyraźny posmak taniny. Ze względu na swój smak, wytrawny trunek idealnie się sprawdzi do przystawek, ostrych serów, białego mięsa, dziczyzny czy dań z makaronem.

Co będzie potrzebne do zrobienia wina? Po pierwsze — gąsior i korek!

Do zrobienia samego wina nie potrzeba dużo produktów, jednak niezbędne będą Ci konkretne akcesoria. Po pierwsze musisz zaopatrzyć się w balon, inaczej zwany gąsiorem. Jest to duża, szklana butla, w której będzie zachodził proces fermentacji. Zazwyczaj jest on w koszyku, który nie tylko ułatwia przenoszenie, ale również zabezpiecza szklane naczynie. Osłania zawartość przed promieniami słonecznymi oraz chroni butelkę przed pęknięciem.

Wybierając odpowiedni balon, musisz zwrócić uwagę na to, by był wyprodukowany z solidnego szkła. Zapobiegawczo weź także nieco większy model, niż uważasz, że będzie Ci niezbędny. Dlaczego? Jeżeli podczas procesu fermentacji będzie zbyt mało miejsca w środku, korek może z niej wystrzelić. W najgorszym wypadku butla może pęknąć. Razem z balonem kup także idealnie dopasowany do niego korek. Może być wykonany z gumy lub naturalnego korka. Zatyczka powinna mieć dziurkę, do której będziesz w stanie włożyć tzw. rurkę fermentacyjną.

Rurka fermentacyjna - niezbędna w produkcji wina

Rurka fermentacyjna jest kolejnym niezbędnym przedmiotem do samodzielnego wytworzenia wina. Jest to swoisty zawór, który działa wyłącznie w jedną stronę i pozwala na uwalnianie powstałych w czasie fermentacji gazów. To właśnie za jej sprawą będziesz mógł stworzyć swój trunek w balonie. Producent na pewno określi jaką ilość wody powinieneś umieścić w środku. Dzięki temu Twoje wino będzie bezpieczne. Przed czym? Nie dostanie się do niego ani powietrze, ani inne czynniki zewnętrzne. Co jakiś czas koniecznie sprawdzaj ilość wody w rurce. Nie możesz dopuścić, aby zniknęła!

Wężyk do ściągania wina

Akcesorium, które nie jest niezbędne, ale jest przydatne, jest wężyk do ściągania wina. Szczególnie warto, byś go miał, jeśli balon, w którym fermentuje Twój trunek, jest bardzo ciężki. Funkcja takiego wężyka jest niezwykle prosta. Ma on pomóc Ci w tym, by odlać wino bez osadu. Dzięki niemu od razu rozlejesz alkohol do mniejszych butelek. Jak go używać? Nie ma w tym wielkiej filozofii. Jeden koniec wężyka umieszczasz w balonie. Drugi koniec zasysasz, a potem wkładasz do butelki. Pamiętaj, by pilnować, by na czas zmieniać mniejsze pojemniki, aby Twoje wino się nie wylało!

Cukromierz - niezbędny w produkcji wina wytrawnego

Nie jest to przedmiot, który jest niezbędny dla wytwarzania wina. Jednak, jeżeli zależy Ci na wyprodukowaniu konkretnie wytrawnego trunku, może być Ci przydatny! To akcesorium pozwoli Ci określić, ile cukru znajduje się w roztworze. Wystarczy, że do małego pojemniczka z winem włożysz wskaźnik, a na specjalnej podziałce odczytasz wynik.

Jak zrobić wino wytrawne? Zrób pierwszy krok!

Masz już wszystkie niezbędne przedmioty, które umożliwią Ci zrobienie trunku? Zabierz się do pracy. Jak zrobić wino wytrawne? Już tłumaczymy. Wino wytrawne powinno być dosyć cierpkie. Z tego powodu, nie wymaga, by dodawać do niego cukru. Zdecydowanie wystarczy ten, który jest już zawarty w owocach. Jeżeli chcesz do tego celu wykorzystać winogrona, przebierz je dokładnie i odrzuć niedojrzałe jagody. Mogą one negatywnie wpłynąć na walory smakowe wina. Winogrona na swojej powierzchni posiadają naturalne drożdże i aby ich nie utracić, zbieraj je w słoneczną pogodę oraz pod żadnym pozorem nie myj owoców. Zmiażdż winogrona, ale nie rób tego mechanicznie. Po prostu załóż rękawiczki i pękaj owoce. Dlaczego takie rozwiązanie? Przy wykorzystaniu mechanizmów na pewno uszkodziłbyś pestki, a one dałyby nieprzyjemny posmak trunkowi. Tak powstałą masę umieść w gąsiorze, tak, by zajmowała ok połowy objętości pojemnika. Następnie dolej wody do ⅔ jego wysokości. Zatkaj go dokładnie korkiem i umieść rurkę fermentacyjną.

Krok drugi

Jak zrobić wino wytrawne? Zrób kolejny krok! Po mniej więcej tygodniu możesz oddzielić sok od miąższu. Aby wydobyć cały sok z powstałej miazgi, możesz dolać do niej nieco ciepłej wody. Odsącz sok ponownie. Przelej płyn do balona, ale w taki sposób, by ponownie zostawić ok ⅓ wolnej przestrzeni. Zatkaj go korkiem z rurką fermentacyjną.

Wytrawne wino

Domowej roboty wino potrzebuje od półtora do trzech miesięcy, aby było gotowe. Najlepiej, aby leżakowało w temperaturze oscylującej między 16 a 25 stopni Celsjusza. Kiedy ta spadnie poniżej, wino nie będzie zdatne do picia. Drożdże obumrą i przestaną pracować na domowy trunek. Kiedy proces fermentacji się zakończy, poczekaj, aż wino się wyklaruje. Następnie rozlej je do butelek i zakorkuj. Wspaniałe wytrawne wino gotowe!

Jak zrobić wino wytrawne? Okazuje się, że to wcale nie jest takie trudne. Kilka prostych kroków pozwoli Ci się cieszyć własnym trunkiem. W sklepie Enopol znajdziesz artykuły specjalne dla pasjonatów i profesjonalistów związanych z branżą winiarską. Zapoznaj się z ich asortymentem i rozwijaj z nimi swoje zainteresowania!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl