















Chipsy dębowe średnio palone American House 1 kg Dąb amerykański
towar niedostępny
Opis
Dąb z którego powstają oferowane chipsy jest sezonowany przez minimum 36 miesięcy. Po tym czasie, jest sterylizowany ciepłem, opalany i rozdrabniany. Dzięki odpowiedniej kombinacji czterech składowych opiekania: temperatury, czasu, wilgotności oraz wentylacji, naturalny profil dębu amerykańskiego wzbogacany jest o dodatkowe aromaty.
Przeznaczenie:
Chipsy z dębu amerykańskiego obecne na rynku i cieszące się dużą popularnością od 1989 roku. Długi i powolny proces opiekania powoduje głębokie wnikanie temperatury w dąb i prażenie całej jego objętości. Zastosowanie powyższej technologii sprawia że smaki i aromaty prażonego dębu przechodzą do wina wyjątkowo sprawnie. Dzięki czemu czas kontaktu drewna z winem może być skrócony.
Smaki i aromaty:
świeżo prażone orzechy, słodkie toffi, gałka muszkatołowa, delikatnie kokosowy i przypalony.
Dawkowanie:
Efekt zależny od wielkości dawki i czasu kontaktu drewna z winem. Dawka 2-5 g/l.