28,00 zł
22,76 zł
2 102,22 zł
1 709,12 zł
2,15 zł
1,75 zł
286,00 zł
232,52 zł
139,00 zł
113,01 zł
13,50 zł
10,98 zł
6,00 zł
4,88 zł
19,00 zł
15,45 zł
59,00 zł
47,97 zł
DROŻDŻE WINIARSKIE BC S103 10g DO MIODU PITNEGO I WINA
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Charakterystyka fermentacji:
- Regularny przebieg fermentacji
- Fermentacja może przebiegać w temp. 10-30°C
- Dobra przyswajalność fruktozy
- Wysoka tolerancja alkoholu - do 18%
- Małe zapotrzebowanie na azot
Charakterystyka metabolizmu:
- 16,2 g/l cukru daje 1% alkoholu
- Nie wytwarza związków siarki
- Mała produkcja piany podczas fermentacji
- Mała produkcja wyższych alkoholi
- Produkcja kwasowości lotnej poniżej 0,2g/l
Wskazania przy stosowaniu
Zabezpieczenie fermentacji w trudnych warunkach
BC S103 dostosowuje się do wszystkich rodzajów moszczy, zarówno tych o dużym potencjale, bardzo klarownych, jak i do moszczy zawierających wysoki poziom dwutlenku siarki. Bardzo dobre wyniki daje stosowanie tych drożdży do produkcji miodów pitnych.
Cechy charakterystyczne szczepu
Zastosowanie drożdży BC S103 sprawia, że charakterystyczne cechy odmian winogron oraz innych owoców są bardziej intensywne w produkcie końcowym. Są szczególnie polecane dla winogron Chardonay, dając zaokrąglony i bardzo cielisty smak.
Do wtórnej fermentacji
Ze swoimi własnościami technologicznymi, BC S103 mogą być używane we wtórnej fermentacji prowadzonej klasycznie w butelkach.
Sposób użycia
Drożdże BC S103 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Następnie mieszaninę należy dodać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dawkowanie
- wina białe i czerwone 20g/100 l
- miody pitne 20g/100 l
- wznowienie fermentacji 40g/100 l
- fermentacja wtórna 20-40g/100 l
Przechowywanie
Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20°C - najlepiej przechowywać w lodówce.