Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

DROŻDŻE WINIARSKIE BC S103 10g DO MIODU PITNEGO I WINA

Drożdże BC S103 ENOPOL.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 6,00 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna:

6.00
Cena netto: 4,88 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy

Cena regularna:

ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Fermentis
Kod produktu: 03B8-73792_20221013113310

Opis

 

Charakterystyka fermentacji:

  • Regularny przebieg fermentacji
  • Fermentacja może przebiegać w temp. 10-30°C
  • Dobra przyswajalność fruktozy
  • Wysoka tolerancja alkoholu - do 18%
  • Małe zapotrzebowanie na azot

Charakterystyka metabolizmu:

  • 16,2 g/l cukru daje 1% alkoholu
  • Nie wytwarza związków siarki
  • Mała produkcja piany podczas fermentacji
  • Mała produkcja wyższych alkoholi
  • Produkcja kwasowości lotnej poniżej 0,2g/l

Wskazania przy stosowaniu

Zabezpieczenie fermentacji w trudnych warunkach

BC S103 dostosowuje się do wszystkich rodzajów moszczy, zarówno tych o dużym potencjale, bardzo klarownych, jak i do moszczy zawierających wysoki poziom dwutlenku siarki. Bardzo dobre wyniki daje stosowanie tych drożdży do produkcji miodów pitnych.

Cechy charakterystyczne szczepu

Zastosowanie drożdży BC S103 sprawia, że charakterystyczne cechy odmian winogron oraz innych owoców są bardziej intensywne w produkcie końcowym. Są szczególnie polecane dla winogron Chardonay, dając zaokrąglony i bardzo cielisty smak.

Do wtórnej fermentacji

Ze swoimi własnościami technologicznymi, BC S103 mogą być używane we wtórnej fermentacji prowadzonej klasycznie w butelkach.

Sposób użycia

Drożdże BC S103 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Następnie mieszaninę należy dodać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.

Dawkowanie

  • wina białe i czerwone 20g/100 l
  • miody pitne 20g/100 l
  • wznowienie fermentacji 40g/100 l
  • fermentacja wtórna 20-40g/100 l

Przechowywanie

Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20°C - najlepiej przechowywać w lodówce.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl