DROŻDŻE WINIARSKIE HD A54 50 g

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 27,00 zł 27.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: ENOPOL
Kod produktu: 93FA-8354E_20190918183821

Opis

Skład:

Drożdże (saccharomyces cerevisiae x saccharomyces bayanus), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)

Opis:

Drożdże SafŒno™ HD A54 zostały stworzone w procesie hybrydyzacji drożdży przez dział badawczo rozwojowy koncernu Lesaffre. Prace te miały na celu wyodrębnienie drożdży tworzących w trakcie fermentacji aromaty kwiatowe i owocowe - alkohole wyższe oraz odpowiadające im estry octanowe. Równolegle drożdże te zapewniają czysty profil aromatyczny charakterystyczny dla lekkich, młodych win.

Charakterystyka fermentacji:

• Szczep posiada charakter Kiler.

• Umiarkowane tempo zasiedlania nastawu.

• Średnio długa faza wzrostu i średnia do szybkiej dynamika fermentacji.

• Tolerancja alkoholowa < 15% obj.

• Optymalna temperatura fermentacji: 14-30 °C.

• Dobra asymilacja fruktozy.

• Średnie zapotrzebowanie azotowe: stosunek YAN (mg/l) do cukrów (g/l) ≥ 0,8.

Charakterystyka metabolizmu:

• Mała do średniej konsumpcja kwasu jabłkowego przy silnej stabilności kwasowości ogólnej.

• Średnia do wysokiej produkcja glicerolu.

• Umiarkowana produkcja kwasowości lotnej i bardzo niska produkcja acetoaldehydu.

• Średnia produkcja H2S i niewielka produkcja/wiązanie SO2

• Duża produkcja 2-fenyloetanolu, alkoholu izoamylowego i ich octanów.

• Silne uwalnianie β-damascenonu

Wskazania przy stosowaniu:

Do win białych i różowych o silnych słodkich aromatach:

W związku z ponadprzeciętną produkcją alkoholu izoamylowego/octanu izoamylu i 2-fenyloetanolu/octanu 2-fenyloetylu, SafŒno™ HD A54 nadaje winom intensywną owocowość z dominującymi nutami bananów, cukierków i truskawek.

 

Zdolność tych drożdży do utrzymania wysokiej kwasowości, nadania cielistości i słodyczy pozwala zachować równowagę w winie.

 

Do win bazowych w przypadku kupażu:

Umiarkowana produkcja estrów etylowych w połączeniu z bardzo dużą produkcją octanu izoamylu wzmacnia intensywność aromatyczną win, szczególnie w zakresie aromatów pochodzących z fermentacji. Sprawia to, że drożdże te są idealnym narzędziem zwiększania aromatyczności neutralnych szczepów lub nadawania złożoności aromatycznej winom bazowym. Ta zdolność zapewnia również neutralizację zielonych aromatów powstających z powodu zbyt wcześnie zbieranych owoców.

 

Ze względu na niską produkcję SO2, szczep ten ułatwia przeprowadzenie fermentacji jabłkowomlekowej w późniejszym okresie.

 

SafŒno™ HD A54 pozwala na zwiększenie jakości młodych kupażowanych win.

 

Sposób użycia:

Drożdże HD A54 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.

Dawkowanie:

wina białe i różowe 20g/hl

Przechowywanie:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl