DROŻDŻE WINIARSKIE HD S62 50 g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 26,80 zł 26.80
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: ENOPOL
Kod produktu: 7898-21461

Opis

 

Skład:

Drożdże (hybryda saccharomyces cerevisiae x saccharomyces bayanus), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)

Opis:

SafŒno™ HD S62 pochodzi z hybrydyzacji dwóch szczepów Lesaffre, mającej na celu połączenie ich najlepszych właściwości w celu uzyskiwania wysokiej ekstrakcji i stabilizacji polifenoli w połączeniu z odpornością na trudne warunki fermentacji, szczególnie w przypadku starzonych jakościowych win czerwonych (premium).

Charakterystyka fermentacji:

• Szybki start fermentacji

• Szybka kinetyka

• Tolerancja alkoholu > 15%

• Optymalna temperatura fermentacji 17-24°C

• Dobre przyswajanie fruktozy

• Średnio-niskie wymagania azotowe

• Duża konsumpcja kwasu jabłkowego

Charakterystyka metabolizmu:

• Bardzo duża ekstrakcja polifenoli dająca:

◦ stabilizację koloru

◦ reaktywność tanin

• Słabe wiązanie SO2

• Niska produkcja wyższych alkoholi i estrów

Wskazania przy stosowaniu:

Starzone jakościowe wina czerwone:

Dzięki wysokiej ekstrakcji polifenoli (antocyjanów i tanin) podczas fermentacji alkoholowej, SafŒno™ HD S62 jest wysoce zalecany do czerwonych win poddawanych długiej fazie maceracji. Szczep ten pozwala na tworzenie win o trwałym kolorze (wykazujących tworzenie bardziej purpurowych pigmentów) zawierających mocno spolimeryzowane i bardzo reaktywne taniny z potencjałem starzenia, zwłaszcza w beczkach. SafŒno™ HD S62 charakteryzuje się również wysokim spożyciem kwasu jabłkowego, co stanowi dużą zaletę przy procesie fermentacji malolaktycznej w niekorzystnych warunkach (wysoka zawartość polifenoli), jak również w białych winach premium.

Poszanowanie cech odmian:

SafŒno™ HD S62 charakteryzuje się niską produkcją wyższych alkoholi i estrów przy jednoczesnym zwiększeniu finalnej intensywności aromatycznej. Ten szczep pomoże w produkcji bardzo eleganckich, ale intensywnych win czerwonych z odmian winorośli takich jak: Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Malbec, Sangiovese, Grenache, itp.

Sposób użycia:

Drożdże HD S62 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.

Dawkowanie:

wina białe i czerwone 20g/hl

Przechowywanie:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl