28,00 zł
22,76 zł
2 102,22 zł
1 709,12 zł
2,15 zł
1,75 zł
286,00 zł
232,52 zł
139,00 zł
113,01 zł
13,50 zł
10,98 zł
6,00 zł
4,88 zł
19,00 zł
15,45 zł
59,00 zł
47,97 zł
DROŻDŻE WINIARSKIE HD S62 5g do wina czerwonego
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Skład:
Drożdże (hybryda saccharomyces cerevisiae x saccharomyces bayanus), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)
Opis:
SafŒno™ HD S62 pochodzi z hybrydyzacji dwóch szczepów Lesaffre, mającej na celu połączenie ich najlepszych właściwości w celu uzyskiwania wysokiej ekstrakcji i stabilizacji polifenoli w połączeniu z odpornością na trudne warunki fermentacji, szczególnie w przypadku starzonych jakościowych win czerwonych (premium).
Charakterystyka fermentacji:
• Szybki start fermentacji
• Szybka kinetyka
• Tolerancja alkoholu > 15%
• Optymalna temperatura fermentacji 17-24°C
• Dobre przyswajanie fruktozy
• Średnio-niskie wymagania azotowe
• Duża konsumpcja kwasu jabłkowego
Charakterystyka metabolizmu:
• Bardzo duża ekstrakcja polifenoli dająca:
◦ stabilizację koloru
◦ reaktywność tanin
• Słabe wiązanie SO2
• Niska produkcja wyższych alkoholi i estrów
Wskazania przy stosowaniu:
Starzone jakościowe wina czerwone:
Dzięki wysokiej ekstrakcji polifenoli (antocyjanów i tanin) podczas fermentacji alkoholowej, SafŒno™ HD S62 jest wysoce zalecany do czerwonych win poddawanych długiej fazie maceracji. Szczep ten pozwala na tworzenie win o trwałym kolorze (wykazujących tworzenie bardziej purpurowych pigmentów) zawierających mocno spolimeryzowane i bardzo reaktywne taniny z potencjałem starzenia, zwłaszcza w beczkach. SafŒno™ HD S62 charakteryzuje się również wysokim spożyciem kwasu jabłkowego, co stanowi dużą zaletę przy procesie fermentacji malolaktycznej w niekorzystnych warunkach (wysoka zawartość polifenoli), jak również w białych winach premium.
Poszanowanie cech odmian:
SafŒno™ HD S62 charakteryzuje się niską produkcją wyższych alkoholi i estrów przy jednoczesnym zwiększeniu finalnej intensywności aromatycznej. Ten szczep pomoże w produkcji bardzo eleganckich, ale intensywnych win czerwonych z odmian winorośli takich jak: Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Malbec, Sangiovese, Grenache, itp.
Sposób użycia:
Drożdże HD S62 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dawkowanie:
wina białe i czerwone 20g/hl
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)