Produkt dnia
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego
29,00 zł 23,58 zł
szt.
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM VINEYARD Ø 2,80 zwój 515 m
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM VINEYARD Ø 2,80 zwój 515 m
270,00 zł 219,51 zł
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L
139,00 zł 113,01 zł
POŻYWKA SPRINGFERM  10 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 10 g ORGANICZNA POŻYWKA
4,90 zł 3,98 zł
szt.
POŻYWKA SPRINGFERM  50 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 50 g ORGANICZNA POŻYWKA
13,50 zł 10,98 zł
szt.
Chipsy dębowe  mocno palone French Mocha, 1 kg Dąb francuski
Chipsy dębowe mocno palone French Mocha, 1 kg Dąb francuski
58,00 zł 47,15 zł
Chipsy dębowe średnio palone American Hivan 1 kg Dąb amerykański
Chipsy dębowe średnio palone American Hivan 1 kg Dąb amerykański
69,00 zł 56,10 zł
Chipsy dębowe średnio palone American House 1 kg Dąb amerykański
Chipsy dębowe średnio palone American House 1 kg Dąb amerykański
69,00 zł 56,10 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

DROŻDŻE WINIARSKIE PR 106 do wina musującego & różowego 50 g

Drożdże PR 106 ENOPOL.jpg
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 24,00 zł 24.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto: 19,51 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: ENOPOL
Kod produktu: B7FF-31590_20221026143711

Opis

 DROŻDŻE WINIARSKIE  PR 106 do wina musującego & różowego 50 g

Charakterystyka fermentacji:

  • Szybki start i dynamiczna fermentacja
  • Dobra przyswajalność fruktozy
  • Małe zapotrzebowanie na azot. Stosunek YAN (mg / l) / cukry (g / l) = 0,7-0,8.
  • Zalecany maksymalny alkohol > 15%
  • Zalecana temperatura fermentacji 10-30°C 

Charakterystyka metabolizmu:

  • Charakter kiler: wrażliwy
  • Umiarkowana konsumpcja kwasu jabłkowego
  • Duża produkcja alkoholi wyższych i estrów, szczególnie estrów etylowych
  • Sprzyja silnemu uwalnianiu terpenów.
  • Duża odporność na SO2 i niska produkcja SO2
  • Dobra sedymentacja

 

Wskazania przy stosowaniu:

Wina bazowe w typie Prosecco:

SafOEno ™ PR 106 wykazuje czysty, intensywnie owocowo-kwiatowy profil aromatyczny. Dzieje się to dzięki produkcji dużej ilości estrów i ograniczeniu defektów fermentacyjnych. Znaczna ilość owocowych estrów etylowych nadaje winom złożoność, a wytwarzanie octanu izoamylu pomaga zredukować niektóre nuty roślinne, charakterystyczne dla niedojrzałych winogron.

Podczas gdy wykorzystywanie kwasu jabłkowego i dostarczanie słodyczy nie są zwykle pożądane w przypadku win bazowych, SafOEno ™ PR 106, zapewnia przyjemne, świeże odczucie w ustach oraz satysfakcjonującą kwaskowatość.

Wina bogate w aromaty kwiatowe i owocowe, zwłaszcza terpenowe:

Szczep drożdży SafOEno ™ PR 106 wspiera uwalnianie terpenów co sprawia że jest odpowiedni do produkcji świeżych i kwiatowych (terpenowych) win z odmian takich jak odmian jak Muscat. Szczep ten zapewnia równowagę między nutami amylowymi i owocowymi – z tego powodu bardzo dobrze sprawdza się w produkcji win bazowych z w pełni dojrzałych winogron.

Sposób użycia:

Zaszczepienie bezpośrednie.

Drożdże należy dodać do 10-krotności wagi moszczu. Dokładnie wymieszać rozbijając wszelkie gródki. Całość przenieść do nastawu i dokładnie wymieszać.

Zaszczepienie z uwodnieniem

Drożdże należy być uwodnić w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i dokładnie wymieszać.

Dawkowanie:

wina białe 20 g/hL

fermentacja wtórna w zbiorniku lub butelkach 20-40 g/hL

Przechowywanie:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce).

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl