Produkt dnia
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego
29,00 zł 23,58 zł
szt.
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM VINEYARD Ø 2,80 zwój 515 m
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM VINEYARD Ø 2,80 zwój 515 m
270,00 zł 219,51 zł
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L
139,00 zł 113,01 zł
POŻYWKA SPRINGFERM  10 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 10 g ORGANICZNA POŻYWKA
4,90 zł 3,98 zł
szt.
POŻYWKA SPRINGFERM  50 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 50 g ORGANICZNA POŻYWKA
13,50 zł 10,98 zł
szt.
Chipsy dębowe  mocno palone French Mocha, 1 kg Dąb francuski
Chipsy dębowe mocno palone French Mocha, 1 kg Dąb francuski
58,00 zł 47,15 zł
Chipsy dębowe średnio palone American Hivan 1 kg Dąb amerykański
Chipsy dębowe średnio palone American Hivan 1 kg Dąb amerykański
69,00 zł 56,10 zł
Chipsy dębowe średnio palone American House 1 kg Dąb amerykański
Chipsy dębowe średnio palone American House 1 kg Dąb amerykański
69,00 zł 56,10 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

DROŻDŻE WINIARSKIE SH 12 do wina białego i różowego 10 g

Drożdże winiarskie SH 12, 10g ENOPOL.jpg
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 5,90 zł 5.90
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto: 4,80 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: ENOPOL
Kod produktu: B7FF-31590_20221026143109

Opis

Drożdże winiarskie SH 12 10 g

Charakterystyka fermentacji:

  • Szybki start i regularna fermentacja
  • Zalecana temperatura fermentacji 10-30°C. Wskazane jest rozpoczęcie fermentacji > 18°C w celu zwiększenia uwalniania tioli
  • Pełna fermentacja nawet w klarownych moszczach < 50 NTU
  • Dobra przyswajalność fruktozy
  • Zalecany maksymalny alkohol 14,5 %
  • Małe zapotrzebowanie na azot. Stosunek YAN (mg / l) / cukry (g / l) = 0,7-0,8. W przypadku niedoboru azotu zalecane są pożywki organiczne.

Charakterystyka metabolizmu:

  • Doskonałe właściwości sedymentacyjne
  • Charakter killerowy
  • Niskie zużycie kwasu jabłkowego i utrzymanie kwasowości całkowitej
  • Średnio-niska produkcja kwasowości lotnej
  • Niska produkcja H2S i średnio niska produkcja SO2
  • Wysoki poziom uwalniania tioli
  • Średnio-wysoka produkcja alkoholi i estrów octanowych
  • Średnio-wysoka produkcja estrów etylowych

Szczep ten w sposób harmonijny ujawnia potencjał aromatyczny odmian typu tiolowego (Sauvignon Blanc, Colombard, Gros i Petit Manseng, Syrah, Grenache) wnosząc do win nuty cytrusów i owoców tropikalnych. Ta równowaga aromatyczna jest wspierana przez wysoką produkcję estrów etylowych które wzmacniają złożone nuty owocowe (szczególnie czerwonych owoców w różowych winach i białych owoców w białych), które nie są maskowane przez aromaty amylowe.

Wskazania przy stosowaniu:

Idealny wybór do owocowych i gronowych win białych i różowych - złożonych i bogatych w tiole

Dzięki szerokiemu wachlarzowi  enzymatycznemu SafŒno™ SH 12 odznacza się wysokim poziomem uwalniania tioli, szczególnie takich jak:4MMP (bukszpan, czarna porzeczka), 3-merkaptoheksanol (grejpfrut) oraz  octanu 3-merkaptoheksylu (passiflora).

Zdolność do utrzymania kwasowości całkowitej na wysokim poziomie pozwala na połączenie świeżości i trwałości aromatów, oferując w ten sposób dobrze wyważony smak w ustach.

Sposób użycia:

Drożdże SH 12 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½  wody i ½ moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.

Dawkowanie:

wina białe i różowe 20g/hl

Przechowywanie:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl