DROŻDŻE WINIARSKIE Saint Georges S101 50 g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 16,00 zł 16.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: ENOPOL
Kod produktu: 2564-860A2_20190919201023

Opis

Skład:

Drożdże (hybryda saccharomyces cerevisiae), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)

Opis:

Szczep szlachetnych drożdży Saint Georges został wyselekcjonowany w regionie Beaujolais ze względu na zdolność wysokiej produkcji estrów w niskich temperaturach.

Charakterystyka fermentacji:

• Szybki start fermentacji

• Regularna i ciągła fermentacja od 8°C

• Średnie zapotrzebowanie na azot. Do moszczu poddanego fermentacji zawierającego azot w granicach 150 – 180 mg/l należy po 24 godzinach od startu fermentacji dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego i 20 g/hl preparatu Springferm

• Dobra tolerancja alkoholu

Charakterystyka metabolizmu:

• 16,5 g/l cukru daje 1 % obj. alkoholu

• Niska produkcja kwasowości lotnej (poniżej 0,18g / l)

• Bardzo niska produkcja dwutlenku siarki

• Niska produkcja wyższych alkoholi

• Doskonałe zdolności do autolizy pomagają w przeprowadzeniu fermentacji mlekowej

• Wysoka produkcja estrów

Wskazania przy stosowaniu:

• Dzięki kriofilnemu charakterowi drożdże Saint Georges S101 są idealne do prowadzenia fermentacji win czerwonych, białych oraz różowych w temperaturze 8-10°C. Są one zalecane również do moszczy na których została przeprowadzona zimna maceracja.

• Drożdże Saint Georges S101 uwydatniają owocowe i kwieciste aromaty. Są doskonałym wyborem przy produkcji win świętomarcińskich, z wykorzystaniem procesu maceracji węglowej lub termowinifikacji jak i win różowych charakteryzujących się świeżością i lekkością w zakończeniu. • Ze względu na pochodzenie Saint Georges S101 są szczególnie zalecane do szczepów Pinot Noir i Gamay, jak również do produkcji lekkich czerwonych win.

Sposób użycia:

Drożdże STG S101 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.

Dawkowanie:

wina białe różowe i czerwone 20g/hl

Przechowywanie:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl