















Sorbinian potasu 50 g
towar niedostępny
Opis
Sorbinian potasu 10 g
Dodatek winiarski do stabilizacji wina - sorbinian potasu (E202)
Charakterystyka
Dodatek sorbinianu potasu w odpowiednich ilościach zatrzymuje fermentację. Jest to środek powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym w celu zabezpieczania żywności.
Wskazania przy stosowaniu
Sorbinian potasu jest substancją dopuszczoną do stosowania w procesie produkcjii ochrony wina. Bardzo dobrze sprawdza się jako środek do zatrzymania fermentacji. Stosuje się go również, aby upewnić się, że nie dojdzie do wznowienia fermentacji w butelkach.
Sposób użycia
Optymalnym sposobem użycia jest wymieszanie w niewielkiej ilości soku lub wody oraz dokładne wymieszanie z nastawem. Można też dodawać bezpośrednio do nastawu, po czym należy całość dokładnie wymieszać.
Dawkowanie
Stabilizacja wina – w zależności od pH
Maksymalny legalny dodatek to 26,8 g/hl.
Przechowywanie
Sorbinian potasu należy przechowywać w temperaturze poniżej 20°C, bez dostępu do światła - najlepiej przechowywać w lodówce.