















TANENOL FRUITAN do win białych i czerwonych 100 g
towar niedostępny
Opis
Opis produktu:
Mieszanka skondensowanych tanin wyekstrahowanych ze świeżych, dojrzałych fizjologicznie nasion białych winogron. Stosowanie podczas fermentacji w skórkach lub bezpośrednio po fermentacji alkoholowej spowoduje lepszy rozwój i lepsze wiązanie kolorów oraz lepszą stabilność wina w czasie. W winach białych ma pozytywny wpływ na właściwości organoleptyczne wina, poprawiając intensywność i trwałość aromatu bez wpływu na strukturę lub równowagę kwasową w winie. W winach czerwonych zwiększa pełnię i owocowe właściwości wina. Zwiększenie właściwości aromatycznych, ale także zredukowanie nadmiernej cierpkości, co może zmniejszyć potrzebę dalszego klarowania. Podczas fermentacji i bezpośrednio po fermentacji jabłkowo-mlekowej dla stabilności koloru w winach czerwonych i różowych. We wszystkich winach w celu poprawy struktury i właściwości organoleptycznych. W winach musujących pomaga w sedymentacji drożdży oraz poprawia strukturę i właściwości organoleptyczne.
Dawkowanie:
- do fermentacji: 10-15 g / hl,
- do wina: 5- 10 g / hl.