Winnica to marzenie wielu. Nietrudno się dziwić – pachnące winogrona i fascynująca praca przy produkcji kolejnych butelek mogą być fascynujące. Warto jednak pamiętać, że uprawa winogron nie zawsze jest związana z prowadzeniem winnicy. Winorośl często pojawia się w sadach i ogrodach. Warto wiedzieć nie tylko jak przycinać winogrono, ale również, dlaczego warto to robić.
Dlaczego warto przycinać winogrono?
Winorośl rodząca winogrona to jeden z tych krzewów owocowych, które rosną najszybciej. W związku z tym wymaga regularnego przycinania. Taka pielęgnacja jest konieczna nie tylko dla zachowania prawidłowego wzrostu rośliny, ale także jej zdrowia i obfitego owocowania. Wiedząc, jak przycinać winogrono zadbasz o stałą kontrolę wzrostu pędów, a dodatkowo ułatwisz sobie wykonywanie innych prac, w tym również zbiór owoców. Unikniesz również zbytniego zagęszczenia krzewu. Wbrew pozorom ma to ogromne znaczenie – zaniedbana winorośl to kwaśne i twarde owoce.
Pora ma znaczenie! Sprawdź, kiedy przycinać winorośl
Zanim sięgniesz po nożyce, koniecznie sprawdź, kiedy możesz bezpiecznie przyciąć winorośl. Ma to ogromne znaczenie. Zbyt wczesne przeprowadzenie zabiegu może doprowadzić na przykład do przemarznięcia pędów, a zbyt późne – do spowolnienia gojenia się ran po cięciu. W konsekwencji roślina może zostać mocno osłabiona i tym samym – narażona na niebezpieczne infekcje.
Główne cięcie winogron należy zatem przeprowadzić w okresie spoczynku zimowego, a więc – w czasie od opadnięcia liści, do momentu rozpoczęcia okresu wegetacji. Ten czas w praktyce przypada na koniec lutego albo na początek marca. Warto pamiętać, że wśród rodzajów cięcia winogrona wyróżniamy cięcie podstawowe (wykonywane w listopadzie i w marcu), cięcie sanitarne (wykonywane po drugiej połowie maja) oraz cięcie letnie (przeprowadzane od czerwca do września).
Jak prawidłowo przycinać winogrono?
Nie wiesz, jak przycinać winogrono? Wszystko zależy od rodzaju cięcia. W przypadku cięcia podstawowego rośliny czteroletnie lub te wytrzymujące mróz do -22 stopni Celsjusza należy przyciąć w listopadzie i odpowiednio zabezpieczyć. Pozostałe mogą być cięte w marcu. Chcesz pozbyć się chorych i uszkodzonych części krzewu? Przytnij go w drugiej połowie maja, korzystając z możliwości cięcia sanitarnego. Najbardziej skomplikowane może okazać się cięcie letnie. Wówczas należy przyciąć pędy boczne za drugim liściem, a dodatkowo – całą roślinę na maksymalnej wysokości 1,7 m. Należy usunąć wszystkie pędy z pnia i kątów liści, a także – ramion.
Warto pamiętać, że wspólne dla wszystkich gatunków zasady przycinania obowiązują wyłącznie w pierwszych dwóch latach uprawy. Dalsza pielęgnacja zależy wyłącznie od gatunku i potrzeb rośliny.