Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

POŻYWKA SPRINGFERM 50 g ORGANICZNA POŻYWKA

pozywka springferm ENOPOL.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 13,50 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna:

13.50
Cena netto: 10,98 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy

Cena regularna:

ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Fermentis
Kod produktu: 6D27-42669_20221013112940

Opis

Najważniejsze cechy:

  • zapewnienie równowagi azotowej
  • dostarczenie potrzebnych witamin
  • fermentacja zbyt klarownych nastawów
  • wspomaganie żywotności drożdży

Sprinferm jest w 100% ekologicznym aktywatorem i stanowi źródło aminokwasów - azotu, który pozwala, producentowi wina, stworzyć równowagę w nastawie pomiędzy azotem pochodzenia mineralnego i organicznego. Jego bogactwo nukleotydów i aminokwasów, które są istotne dla związków drożdży (kwas glutaminowy, asparaginy, leucyna, lizyna, seryny), jest niezbędne do syntezy białek. Organiczny azot powoduje potęgowanie asymilacji azotu mineralnego.

Springferm zawiera do 600 mg/kg tiaminy. Wystarcza to na pokrycie potrzeb drożdży oraz uniknięcie dużej produkcji kwasu octowego i dwutlenku siarki. Dodatkowo preparat ten jest bogaty w kwas foliowy, pantotenian wapnia i niacyny.

W przypadku zbyt klarownych nastawów również zaleca się użycie Springfermu. Nierozpuszczalne elementy w nim zawarte powodują zmętnienie nastawu, co pozwala na efektywniejsze działanie drożdży. Jednocześnie otrzymany charakter zmętnienia nie wpływa na odchylenia organoleptyczne.

Springferm zawiera również 20% ścianek komórkowych drożdży, które są bogate w tłuszcze, a zwłaszcza w ergosterole, które są substytutami tlenu w warunkach beztlenowych. Są one niezbędne do zapewnienia odporności błony komórkowej na etanol i wspomagają przepuszczalność węglowodanów.

Dawkowanie

Porcja 5 g Springfermu uniwersalnie jest przeznaczona na 25 L wina. Każdy przypadek fermentacji powinno się jednak rozpatrywać indywidualnie.

Sposób użycia

Nieaktywne drożdże winiarskie Springferm należy dodać do moszczu nie wcześniej niż 24 godziny po rozpoczęciu fermentacji. Zalecamy zrobić to między 4 a 5 dniem od momentu rozpoczęcia fermentacji. 

Przechowywanie

Springferm należy przechowywać w temperaturze poniżej 20°C, bez dostępu do światła - najlepiej przechowywać w lodówce.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl