Promocje
Zbiornik INOX PROFI 620 L z pływającą pokrywą USZKODZONY
Zbiornik INOX PROFI 620 L z pływającą pokrywą USZKODZONY

2 990,00 zł

Cena regularna: 3 820,00 zł

2 430,89 zł

Cena regularna: 3 105,69 zł

szt.
TANENOL FRUITAN do win białych i czerwonych 100 g
TANENOL FRUITAN do win białych i czerwonych 100 g

114,99 zł

Cena regularna: 129,00 zł

93,49 zł

Cena regularna: 104,88 zł

szt.
KWAS METAWINOWY 100 G
KWAS METAWINOWY 100 G

14,00 zł

Cena regularna: 17,50 zł

11,38 zł

Cena regularna: 14,23 zł

szt.
Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany  -  2 oczka
Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany - 2 oczka

1,85 zł

Cena regularna: 2,15 zł

1,50 zł

Cena regularna: 1,75 zł

szt.
Produkt dnia
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego

28,00 zł

22,76 zł

szt.
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750  cuvee
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750 cuvee

2,68 zł

2,18 zł

szt.
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750  cuvee  (PALETA)
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750 cuvee (PALETA)

2 312,37 zł

1 879,98 zł

szt.
Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany  -  2 oczka
Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany - 2 oczka

1,85 zł

Cena regularna: 2,15 zł

1,50 zł

Cena regularna: 1,75 zł

szt.
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM VINEYARD Ø 2,80 zwój 515 m
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM VINEYARD Ø 2,80 zwój 515 m

270,00 zł

219,51 zł

KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L

139,00 zł

113,01 zł

szt.
POŻYWKA SPRINGFERM  10 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 10 g ORGANICZNA POŻYWKA

4,90 zł

3,98 zł

POŻYWKA SPRINGFERM  50 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 50 g ORGANICZNA POŻYWKA

13,50 zł

10,98 zł

szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Cukromierz, wskaźnik zawartości cukru 0 - 29°Blg

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena brutto: 17,20 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
17.20
Cena netto: 13,98 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: FE28-82563

Opis

Areometr do pomiaru stężenia cukru wyrażanego w stopniach Ballinga. 

 

  • Do wina, piwa i nastawów cukrowych - miernik jest niezbędny przy produkcji wymienionych alkoholi.
  • Nietłukąca probówka - wykonana została z plastiku, dzięki czemu jest odporna na stłuczenia.
  • Zakresy zalecanych stężeń zaznaczone kolorami - na skali areometru oznaczono kolorami zakresy stężenia cukru odpowiednie dla danego etapu fermentacji wina i piwa.
  • Skala od 0 do 29°Blg areometr pozwala na szeroki zakres pomiarów.
  • Łatwy pomiar - urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni.

 

Cukromierz przyrząd pomiarowy, niezbędny przy nastawianiu domowych piw, win i innych trunków. Z jego pomocą w szybki i prosty sposób zmierzysz zawartość cukru w badanym płynie. 

Dołączona do miernika plastikowa probówka jest trwała i nietłukąca.

Przyrząd skalowany jest w temperaturze 20°C, dlatego najlepiej pomiaru dokonywać w analogicznych warunkach. 

Odczyt pomiaru ułatwiają kolorowe, opisane na skali zakresy dotyczące rodzaju trunku oraz etapu fermentacji.

 

Sposób użycia:

Badanie moszczu winiarskiego

W celu dokonania pomiaru wystarczy, umieścić cukromierz w probówce i wypełnić ją taką ilością płynu, aby pływak swobodnie się unosił, nie dotykał dna i ścianek probówki. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Wynik odczytuje się ze skali na podstawie górnego menisku. Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:

  • obszar bordowy (22 - 25°Blg) - wina deserowe (słodkie),
  • obszar żółty (15 - 22°Blg) - wina stołowe (wytrawne),

 

Uwaga:

Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest, by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem nie przekroczyło 22 do 25°Blg.

Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu, gdy fermentacja dobiegnie końca.

 

Badanie brzeczki piwnej

Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.

Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10°Blg).

Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną, gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2°Blg).

 

W skład zestawu wchodzą:

  • pływak (areometr) z naniesioną skalą stężenia cukru w °Blg,
  • probówka (plastikowa) - do przeprowadzenia pomiaru.

 

Wymiary produktu:

cukromierz:

  • wysokość 16 cm
  •   szerokość 1,2 cm

probówka:

  • wysokość 16,7 cm
  • średnica zew. 2,5 cm
  • średnica wew. 1,95 cm

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl