Promocje
Pręt stalowy gładki ocynkowany 130 cm - Ø 6 mm (palik do pnia winorośli)
Pręt stalowy gładki ocynkowany 130 cm - Ø 6 mm (palik do pnia winorośli)

1,85 zł

Cena regularna: 2,07 zł

1,50 zł

Cena regularna: 1,68 zł

Balon 10 L z uchwytem i kranikiem 644211 (Z KLUCZEM)
Balon 10 L z uchwytem i kranikiem 644211 (Z KLUCZEM)

60,98 zł

Cena regularna: 66,28 zł

49,58 zł

Cena regularna: 53,89 zł

szt.
Balon 15 L z uchwytem i kranikiem 644216 (Z KLUCZEM)
Balon 15 L z uchwytem i kranikiem 644216 (Z KLUCZEM)

68,36 zł

Cena regularna: 74,30 zł

55,58 zł

Cena regularna: 60,41 zł

szt.
Balon do wina lekki nietłukący z szelkami 10 L 644210
Balon do wina lekki nietłukący z szelkami 10 L 644210

59,40 zł

Cena regularna: 66,00 zł

48,29 zł

Cena regularna: 53,66 zł

szt.
Balon do wina lekki nietłukący z szelkami 25 L  644225
Balon do wina lekki nietłukący z szelkami 25 L 644225

76,50 zł

Cena regularna: 85,00 zł

62,20 zł

Cena regularna: 69,11 zł

szt.
Balon do wina lekki, nietłukący z uchwytem, 20 L 644320
Balon do wina lekki, nietłukący z uchwytem, 20 L 644320

64,80 zł

Cena regularna: 72,00 zł

52,68 zł

Cena regularna: 58,54 zł

szt.
Balon do wina lekki, nietłukący, z szelkami 20 L 644220
Balon do wina lekki, nietłukący, z szelkami 20 L 644220

72,32 zł

Cena regularna: 80,35 zł

58,80 zł

Cena regularna: 65,33 zł

szt.
Balon do wina lekki, nietłukący, z uchwytem, 10 L 644310
Balon do wina lekki, nietłukący, z uchwytem, 10 L 644310

51,75 zł

Cena regularna: 57,50 zł

42,07 zł

Cena regularna: 46,75 zł

szt.
Balon do wina lekki, nietłukący, z uchwytem, 15 L 644315
Balon do wina lekki, nietłukący, z uchwytem, 15 L 644315

58,50 zł

Cena regularna: 65,00 zł

47,56 zł

Cena regularna: 52,85 zł

szt.
Balon do wina lekki, nietłukący, z uchwytem, 25 L 644325
Balon do wina lekki, nietłukący, z uchwytem, 25 L 644325

68,40 zł

Cena regularna: 76,00 zł

55,61 zł

Cena regularna: 61,79 zł

szt.
BALON DO WINA W KOSZU PLASTIKOWYM 10L 644010
BALON DO WINA W KOSZU PLASTIKOWYM 10L 644010

67,00 zł

Cena regularna: 73,00 zł

54,47 zł

Cena regularna: 59,35 zł

szt.
BALON Z SZEROKĄ SZYJKĄ DO WINA W KOSZU PLASTIKOWYM 10 L 644110
BALON Z SZEROKĄ SZYJKĄ DO WINA W KOSZU PLASTIKOWYM 10 L 644110

92,00 zł

Cena regularna: 100,00 zł

74,80 zł

Cena regularna: 81,30 zł

szt.
Produkt dnia
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego

28,00 zł

22,76 zł

0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750  cuvee
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750 cuvee

3,05 zł

2,48 zł

0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750  cuvee  (PALETA)
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750 cuvee (PALETA)

2 102,22 zł

1 709,12 zł

Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany  -  2 oczka
Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany - 2 oczka

2,15 zł

1,75 zł

szt.
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM ARBOLU Ø 2,70 zwój 550 m
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM ARBOLU Ø 2,70 zwój 550 m

286,00 zł

232,52 zł

szt.
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L

139,00 zł

113,01 zł

POŻYWKA SPRINGFERM  50 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 50 g ORGANICZNA POŻYWKA

14,00 zł

11,38 zł

szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Winomierz z termometrem w plastikowej probówce

Winomierz z termometrem w plastikowej probówce.webp
  • promocja
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 7,40 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna: 8,00 zł

7.40
Cena netto: 6,02 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy

Cena regularna: 6,50 zł

ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: ENOPOL
Kod produktu: C62B-142D6_20231123123526

Opis

  • Do pomiaru cukru i określenia potencjalnej zawartości alkoholu - areometr przydatny przy nastawach winiarskich i brzeczce piwnej, zakres: 0 do 30°Blg.
  • Nietłukąca, wygodna probówka - wykonany z tworzywa cylinderek do płynu, ma wygodne płaskie dno i nigdy się nie potłucze, co stanowi przewagę nad szklanymi odpowiednikami.
  • Zakresy zalecanych stężeń zaznaczone kolorami - na skali areometru oznaczono kolorami zakresy stężenia cukru odpowiednie dla danego etapu fermentacji wina i piwa.
  • Probówka pomiarowa z zamknięciem - do probówki dołożono zamknięcie, które uniemożliwi wysunięcie się areometru w trakcie przenoszenia czy przechowywania.
  • Łatwy pomiar - urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni odczytując wynik na obu skalach.
  • Termometr w środku areometru - dzięki praktycznie bezpośredniemu kontaktowi ze ścianką areometru (końcówka kapilary) mierzy temperaturę cieczy, bez zafałszowań.

Winomierz z termometrem to niezbędne urządzenie do szybkiego i precyzyjnego określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim lub brzeczce piwnej. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach Ballinga (°Blg) - 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu). Dzięki dwóm skalom, z jego pomocą możesz zaplanować również moc wina. 

 

Probówka, w której dokonuje się pomiaru wykonana jest z tworzywa, dlatego w przeciwieństwie do szklanych odpowiedników jest nietłukąca.

 

 Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy zalecanych początkowych i końcowych stężeń cukru w moszczu oraz brzeczce piwnej - dzięki temu nie potrzebujesz dodatkowych obliczeń czy tabel:
- obszar bordowy (22 - 25°Blg) - początkowe stężenie, wino deserowe (słodkie)
- obszar żółty (15 - 22°Blg) - początkowe stężenie, wino stołowe (wytrawne)
- obszar bursztynowy (9 - 11°Blg) - początkowe stężenie, piwo
- obszar zielony (0 - 2°Blg) - końcowe stężenie piwo
- obszar czerwony(-2 - 0°Blg) - końcowe stężenie, wino

Sposób użycia winomierza jest niezwykle prosty. Wystarczy, umieścić areometr w probówce i wypełnić ją taką ilością płynu aby pływak swobodnie się unosił. Wynik odczytuje się ze skali na podstawie górnego menisku.

Ponieważ urządzenia skalowane są w temperaturze 20°C, zaleca się dokonywanie odczytu w tej samej temperaturze, co ułatwia umieszczony w winomierzu termometr. Ponieważ ciecz zmienia swoje stężenie (cząsteczki rozprężają się i kurczą) pod wpływem temperatury, to właśnie pomiar dokonywany w 20°C będzie najbardziej miarodajny i precyzyjny.

Wykonanie pomiaru zawartości cukru:

W celu dokonania pomiaru w probówce umieść areometr i wlej płyn pozbawiony cząstek stałych oraz pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.
Wartość stężenia cukru wskazuje odczyt górny. Patrz instrukcja.
Po dokonaniu pomiaru płyn wylej, nie spożywaj.

Planowanie mocy wina:

1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L moszczu. Dodatek 1 kg cukru zwiększa objętość moszczu o 0,6 L. Przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru w moszczu nie powinno przekraczać 22°Blg. Przypuśćmy, że odczyt na skali miernika wyniósł 16°Blg, z moszczu o takiej zawartości cukru uzyskuje się wino o mocy około 7,3%. Chcąc uzyskać wino zawierające 13% alkoholu, moszcz powinien zawierać 260 gramów cukru na litr. Wymagany dodatek wynosić będzie 260 - 160 = 100 g/L. Aby sprostać warunkowi nieprzekroczenia stężenia cukru w moszczu powyżej 22°Blg, wymaganą ilość cukru należy dodawać w trzech równych porcjach: pierwszą - przed rozpoczęciem fermentacji, drugą i trzecią - np. w 7-mym i 12-tym dniu fermentacji.

 

Badanie brzeczki piwnej : 

Pomiar zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.

 

W skład zestawu wchodzi:
- plastikowa probówka
- korek do probówki
- areometr z termometrem

Zakres: od 0 do 30°Blg

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl