Produkt dnia
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego

28,00 zł

22,76 zł

szt.
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750  cuvee  (PALETA)
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750 cuvee (PALETA)

2 102,22 zł

1 709,12 zł

Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany  -  2 oczka
Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany - 2 oczka

2,15 zł

1,75 zł

szt.
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM ARBOLU Ø 2,70 zwój 550 m
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM ARBOLU Ø 2,70 zwój 550 m

286,00 zł

232,52 zł

szt.
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L

139,00 zł

113,01 zł

POŻYWKA SPRINGFERM  10 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 10 g ORGANICZNA POŻYWKA

4,90 zł

3,98 zł

POŻYWKA SPRINGFERM  50 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 50 g ORGANICZNA POŻYWKA

13,50 zł

10,98 zł

szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

DROŻDŻE WINIARSKIE FV 19 50g do wina czerwonego

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 25,50 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna:

25.50
Cena netto: 20,73 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy

Cena regularna:

ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Fermentis
Kod produktu: 7898-21461_20240905131455

Opis

Drożdże FV 19, 5g

Szczep przeznaczony do intensywnie owocowych i gładkich win czerwonych. SafŒno™ FV 19 ma zdolność do maskowania nut roślinnych (warzywa, gotowana kapusta i trawiastość) niektórych win, jednocześnie poprawiając wrażenia owocowości i gładkości.

 

Charakterystyka fermentacji:

  • Krótka lub średnia faza opóźnienia
  • Średnia szybkość fermentacji
  • Regularna kinetyka fermentacji
  • Wysoka tolerancja na alkohol: do 16%
  • Optymalny zakres temperatur fermentacji: 17-28°C
  • Średnie zapotrzebowanie na azot: stosunek YAN (mg/L) / cukry początkowe (g/L) ≥ 0.8 - 0.9

Charakterystyka metabolizmu:

  • Czynnik killerowy: Neutralny
  • Bardzo niskie zużycie kwasu jabłkowego
  • Produkcja średniej kwasowości lotnej
  • Niska produkcja H2S i SO2

Wskazania przy stosowaniu

  • Nadając winom słodycz i krągłość, SafŒno™ FV 19 znacznie poprawia jakości tanin  - jednocześnie zmniejszając ich cierpkość.
  • SafŒno™ FV 19 wytwarza również znaczną ilość owocowych aromatów fermentacyjnych, od czerwonych owoców (granat, wiśnia) do czarnych owoców (czerwona porzeczka) i jest idealnym wyborem do produkcji owocowych i aksamitnych czerwonych win przeznaczonych do szybkiego wprowadzenia na rynek.
  • Szczep ten jest doskonałym narzędziem do winifikacji eleganckich i gładkich win z odmian takich jak Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache, Tempranillo, Nero d'Avola i Nebbiolo.

Sposób użycia

Sposób 1 (zalecany): Drożdże  powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Następnie mieszaninę należy dodać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.

UWAGA! Przed dodaniem drożdży do moszczu należy zaczekać aż różnica temperatur między zbiornikiem fermentacyjną kulturą starterową drożdży będzie mniejsza.

Sposób 2: Możliwe jest również bezpośrednie użycie, polegające na wsypaniu odmierzonej dawki drożdży prosto do moszczu, który ma zostać poddany procesowi winifikacji. 

Dawkowanie

  • Wina czerwone: 20 g/hL     

Przechowywanie

Drożdże należy przechowywać szczelnie zamknięte, bez dostępu powietrza i wilgoci, w temperaturze poniżej 20°C.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl