Producent
Cena
-
od
do
28,00 zł
22,76 zł
2 102,22 zł
1 709,12 zł
2,15 zł
1,75 zł
286,00 zł
232,52 zł
139,00 zł
113,01 zł
4,90 zł
3,98 zł
13,50 zł
10,98 zł
5,70 zł
4,63 zł
18,30 zł
14,88 zł
59,00 zł
47,97 zł
Fermentacja jabłkowo-mlekowa – niezbędny element produkcji wina
Fermentacja jabłkowo-mlekowa, inaczej określana jako malolaktyczna, to ostatni etap procesu fermentacji. Przechodzą przez nią prawie wszystkie wina czerwone i część win białych. Odbywa się ona po fermentacji alkoholowej lub równolegle z nią. Rozpoczynają ją specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii dodawane do trunku.
Dlaczego fermentację jabłkowo-mlekową przechodzi jedynie część białych win? Zależy to od kwasowości oraz pożądanego stylu i aromatu. Kwasowość odgrywa niezwykle ważną rolę w budowaniu struktury białych win, więc jej nadmierna redukcja może sprawić, że trunek stanie się płaski i mało wyrazisty.
Najlepsze szczepy bakterii dla Twojego wina
Oferujemy unikalne preparaty z komórek szczepów Oenococcus oeni. Ich wyjątkowy standard technologiczny umożliwi Ci szybką i bezpieczną degradację kwasu jabłkowego. Zastosowanie ich pozwoli Ci uzyskać okrągłe i bardziej harmonijne trunki o najwyższej stabilności. Produkty dostępne w naszym sklepie aplikuje się bezpośrednio do wina, dzięki czemu cały proces jest niezwykle łatwy. Przekonaj się o tym i Ty!
82,00 zł
Cena netto: 66,67 zł
125,00 zł
Cena netto: 101,63 zł