28,00 zł
22,76 zł
3,05 zł
2,48 zł
2 102,22 zł
1 709,12 zł
2,15 zł
1,75 zł
286,00 zł
232,52 zł
139,00 zł
113,01 zł
13,50 zł
10,98 zł
6,00 zł
4,88 zł
19,00 zł
15,45 zł
59,00 zł
47,97 zł
DROŻDŻE WINIARSKIE HD A54 5 g do wina białego i różowego
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Skład:
Drożdże (saccharomyces cerevisiae x saccharomyces bayanus), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)
Opis:
Drożdże SafŒno™ HD A54 zostały stworzone w procesie hybrydyzacji drożdży przez dział badawczo rozwojowy koncernu Lesaffre. Prace te miały na celu wyodrębnienie drożdży tworzących w trakcie fermentacji aromaty kwiatowe i owocowe - alkohole wyższe oraz odpowiadające im estry octanowe. Równolegle drożdże te zapewniają czysty profil aromatyczny charakterystyczny dla lekkich, młodych win.
Charakterystyka fermentacji:
• Szczep posiada charakter Kiler.
• Umiarkowane tempo zasiedlania nastawu.
• Średnio długa faza wzrostu i średnia do szybkiej dynamika fermentacji.
• Tolerancja alkoholowa < 15% obj.
• Optymalna temperatura fermentacji: 14-30 °C.
• Dobra asymilacja fruktozy.
• Średnie zapotrzebowanie azotowe: stosunek YAN (mg/l) do cukrów (g/l) ≥ 0,8.
Charakterystyka metabolizmu:
• Mała do średniej konsumpcja kwasu jabłkowego przy silnej stabilności kwasowości ogólnej.
• Średnia do wysokiej produkcja glicerolu.
• Umiarkowana produkcja kwasowości lotnej i bardzo niska produkcja acetoaldehydu.
• Średnia produkcja H2S i niewielka produkcja/wiązanie SO2
• Duża produkcja 2-fenyloetanolu, alkoholu izoamylowego i ich octanów.
• Silne uwalnianie β-damascenonu
Wskazania przy stosowaniu:
Do win białych i różowych o silnych słodkich aromatach:
W związku z ponadprzeciętną produkcją alkoholu izoamylowego/octanu izoamylu i 2-fenyloetanolu/octanu 2-fenyloetylu, SafŒno™ HD A54 nadaje winom intensywną owocowość z dominującymi nutami bananów, cukierków i truskawek.
Zdolność tych drożdży do utrzymania wysokiej kwasowości, nadania cielistości i słodyczy pozwala zachować równowagę w winie.
Do win bazowych w przypadku kupażu:
Umiarkowana produkcja estrów etylowych w połączeniu z bardzo dużą produkcją octanu izoamylu wzmacnia intensywność aromatyczną win, szczególnie w zakresie aromatów pochodzących z fermentacji. Sprawia to, że drożdże te są idealnym narzędziem zwiększania aromatyczności neutralnych szczepów lub nadawania złożoności aromatycznej winom bazowym. Ta zdolność zapewnia również neutralizację zielonych aromatów powstających z powodu zbyt wcześnie zbieranych owoców.
Ze względu na niską produkcję SO2, szczep ten ułatwia przeprowadzenie fermentacji jabłkowomlekowej w późniejszym okresie.
SafŒno™ HD A54 pozwala na zwiększenie jakości młodych kupażowanych win.
Sposób użycia:
Drożdże HD A54 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dawkowanie:
wina białe i różowe 20g/hl
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)