Promocje
Sadzonki odmiana HIBERNAL podkładka SO4    25 szt.
Sadzonki odmiana HIBERNAL podkładka SO4 25 szt.
375,00 zł 287,50 zł 347,22 zł 266,20 zł
szt.
Sadzonki odmiana SOUVIGNIER GRIS podkładka SO4    25 szt.
Sadzonki odmiana SOUVIGNIER GRIS podkładka SO4 25 szt.
375,00 zł 287,50 zł 347,22 zł 266,20 zł
szt.
Produkt dnia
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego
29,00 zł 23,58 zł
szt.
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM VINEYARD Ø 2,80 zwój 515 m
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM VINEYARD Ø 2,80 zwój 515 m
270,00 zł 219,51 zł
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L
139,00 zł 113,01 zł
POŻYWKA SPRINGFERM  10 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 10 g ORGANICZNA POŻYWKA
4,90 zł 3,98 zł
szt.
POŻYWKA SPRINGFERM  50 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 50 g ORGANICZNA POŻYWKA
13,50 zł 10,98 zł
szt.
Chipsy dębowe  mocno palone French Mocha, 1 kg Dąb francuski
Chipsy dębowe mocno palone French Mocha, 1 kg Dąb francuski
58,00 zł 47,15 zł
Chipsy dębowe średnio palone American Hivan 1 kg Dąb amerykański
Chipsy dębowe średnio palone American Hivan 1 kg Dąb amerykański
69,00 zł 56,10 zł
Chipsy dębowe średnio palone American House 1 kg Dąb amerykański
Chipsy dębowe średnio palone American House 1 kg Dąb amerykański
69,00 zł 56,10 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

DROŻDŻE WINIARSKIE HD A54 50 g do wina białego i różowego

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 25,00 zł 25.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto: 20,33 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: ENOPOL
Kod produktu: 93FA-8354E_20190918183821

Opis

Skład:

Drożdże (saccharomyces cerevisiae x saccharomyces bayanus), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)

 

Opis:

Drożdże SafŒno™ HD A54 zostały stworzone w procesie hybrydyzacji drożdży przez dział badawczo rozwojowy koncernu Lesaffre. Prace te miały na celu wyodrębnienie drożdży tworzących w trakcie fermentacji aromaty kwiatowe i owocowe - alkohole wyższe oraz odpowiadające im estry octanowe. Równolegle drożdże te zapewniają czysty profil aromatyczny charakterystyczny dla lekkich, młodych win.

 

Charakterystyka fermentacji:

• Szczep posiada charakter Kiler.

• Umiarkowane tempo zasiedlania nastawu.

• Średnio długa faza wzrostu i średnia do szybkiej dynamika fermentacji.

• Tolerancja alkoholowa < 15% obj.

• Optymalna temperatura fermentacji: 14-30 °C.

• Dobra asymilacja fruktozy.

• Średnie zapotrzebowanie azotowe: stosunek YAN (mg/l) do cukrów (g/l) ≥ 0,8.

 

Charakterystyka metabolizmu:

• Mała do średniej konsumpcja kwasu jabłkowego przy silnej stabilności kwasowości ogólnej.

• Średnia do wysokiej produkcja glicerolu.

• Umiarkowana produkcja kwasowości lotnej i bardzo niska produkcja acetoaldehydu.

• Średnia produkcja H2S i niewielka produkcja/wiązanie SO2

• Duża produkcja 2-fenyloetanolu, alkoholu izoamylowego i ich octanów.

• Silne uwalnianie β-damascenonu

 

Wskazania przy stosowaniu:

Do win białych i różowych o silnych słodkich aromatach:

W związku z ponadprzeciętną produkcją alkoholu izoamylowego/octanu izoamylu i 2-fenyloetanolu/octanu 2-fenyloetylu, SafŒno™ HD A54 nadaje winom intensywną owocowość z dominującymi nutami bananów, cukierków i truskawek.

 

Zdolność tych drożdży do utrzymania wysokiej kwasowości, nadania cielistości i słodyczy pozwala zachować równowagę w winie.

 

Do win bazowych w przypadku kupażu:

Umiarkowana produkcja estrów etylowych w połączeniu z bardzo dużą produkcją octanu izoamylu wzmacnia intensywność aromatyczną win, szczególnie w zakresie aromatów pochodzących z fermentacji. Sprawia to, że drożdże te są idealnym narzędziem zwiększania aromatyczności neutralnych szczepów lub nadawania złożoności aromatycznej winom bazowym. Ta zdolność zapewnia również neutralizację zielonych aromatów powstających z powodu zbyt wcześnie zbieranych owoców.

 

Ze względu na niską produkcję SO2, szczep ten ułatwia przeprowadzenie fermentacji jabłkowomlekowej w późniejszym okresie.

 

SafŒno™ HD A54 pozwala na zwiększenie jakości młodych kupażowanych win.

 

Sposób użycia:

Drożdże HD A54 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.

 

Dawkowanie:

wina białe i różowe 20g/hl

 

Przechowywanie:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl