28,00 zł
22,76 zł
2 102,22 zł
1 709,12 zł
2,15 zł
1,75 zł
286,00 zł
232,52 zł
139,00 zł
113,01 zł
4,90 zł
3,98 zł
13,50 zł
10,98 zł
5,70 zł
4,63 zł
18,30 zł
14,88 zł
59,00 zł
47,97 zł
DROŻDŻE WINIARSKIE HD HD T18 5 g do wina białego
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Skład:
Drożdże (saccharomyces cerevisiae x saccharomyces bayanus), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)
Opis:
Drożdże SafŒno ™ HD T18 zostały stworzone w procesie hybrydyzacji drożdży przez dział badawczo rozwojowy koncernu Lesaffre. Prace te miały na celu stworzenie drożdży uwydatniających odmianowe aromaty terpenowe oraz tworzących zbalansowane ciało i czysty profil fermentacyjny.
Charakterystyka fermentacji:
• Szczep posiada charakter Kiler.
• Umiarkowanie szybkie tempo zasiedlania nastawu.
• Krótka do średniej faza wzrostu i szybka, regularna dynamika fermentacji.
• Tolerancja alkoholowa do 15% obj. • Optymalna temperatura fermentacji: 10-30 °C.
• Dobra asymilacja fruktozy.
• Niskie zapotrzebowanie azotowe: stosunek YAN (mg/l) do cukrów (g/l) ≥ 0,7.
Charakterystyka metabolizmu:
• Mała konsumpcja kwasu jabłkowego.
• Średnia produkcja glicerolu.
• Mała produkcja kwasowości lotnej.
• Mała do średniej produkcja H2S.
• Mała do średniej produkcja/wiązanie SO2
• Zbalansowana produkcja estrów etylowych i octanowych.
• Sprzyja intensywnemu uwalnianiu i stabilizacji terpen.
Wskazania przy stosowaniu:
Do świeżych złożonych terpenowych win białych:
SafŒno™ HD T18 zwiększa aromatyczność odmianową takich szczepów winorośli jak Muscat, Viognier, Gewűrztraminer, Riesling, Pinot Gris… poprzez uwalnianie terpen i β-damascenonu wspieranemu przez zbalansowaną produkcję estrów etylowych i octanowych. To zasadniczo wzmacnia świeże aromaty kwiatów oraz cytrusów i zwiększa złożoność wina.