















DROŻDŻE WINIARSKIE HD HD T18 50 g do wina białego
towar niedostępny
Opis
Skład:
Drożdże (saccharomyces cerevisiae x saccharomyces bayanus), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)
Opis:
Drożdże SafŒno ™ HD T18 zostały stworzone w procesie hybrydyzacji drożdży przez dział badawczo rozwojowy koncernu Lesaffre. Prace te miały na celu stworzenie drożdży uwydatniających odmianowe aromaty terpenowe oraz tworzących zbalansowane ciało i czysty profil fermentacyjny.
Charakterystyka fermentacji:
• Szczep posiada charakter Kiler.
• Umiarkowanie szybkie tempo zasiedlania nastawu.
• Krótka do średniej faza wzrostu i szybka, regularna dynamika fermentacji.
• Tolerancja alkoholowa do 15% obj. • Optymalna temperatura fermentacji: 10-30 °C.
• Dobra asymilacja fruktozy.
• Niskie zapotrzebowanie azotowe: stosunek YAN (mg/l) do cukrów (g/l) ≥ 0,7.
Charakterystyka metabolizmu:
• Mała konsumpcja kwasu jabłkowego.
• Średnia produkcja glicerolu.
• Mała produkcja kwasowości lotnej.
• Mała do średniej produkcja H2S.
• Mała do średniej produkcja/wiązanie SO2
• Zbalansowana produkcja estrów etylowych i octanowych.
• Sprzyja intensywnemu uwalnianiu i stabilizacji terpen.
Wskazania przy stosowaniu:
Do świeżych złożonych terpenowych win białych:
SafŒno™ HD T18 zwiększa aromatyczność odmianową takich szczepów winorośli jak Muscat, Viognier, Gewűrztraminer, Riesling, Pinot Gris… poprzez uwalnianie terpen i β-damascenonu wspieranemu przez zbalansowaną produkcję estrów etylowych i octanowych. To zasadniczo wzmacnia świeże aromaty kwiatów oraz cytrusów i zwiększa złożoność wina.