28,00 zł
22,76 zł
2 102,22 zł
1 709,12 zł
2,15 zł
1,75 zł
286,00 zł
232,52 zł
139,00 zł
113,01 zł
13,50 zł
10,98 zł
6,00 zł
4,88 zł
19,00 zł
15,45 zł
59,00 zł
47,97 zł
DROŻDŻE WINIARSKIE HD S135 5 g do wina czerwonego
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Skład:
Drożdże (hybryda saccharomyces cerevisiae x saccharomyces bayanus), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)
Opis:
SafŒno™ HD S135 pochodzi z hybrydyzacji dwóch szczepów Lesaffre, mającej na celu połączenie ich najlepszych właściwości w celu uzyskiwania wysokiej ekstrakcji polifenoli w połączeniu z odpornością na trudne warunki fermentacji, szczególnie w przypadku krótko starzonych win czerwonych.
Charakterystyka fermentacji:
• Szybki start fermentacji
• Szybka kinetyka
• Tolerancja alkoholu > 15%
• Optymalna temperatura fermentacji 17-24°C
• Dobre przyswajanie fruktozy
• Niskie wymagania azotowe
Charakterystyka metabolizmu:
• Charakter Kiler neutralny
• Bardzo duża ekstrakcja polifenoli
• Stabilizacja koloru
• Szlachetne i reaktywne taniny
• Słabe wiązanie SO2
• Niska produkcja wyższych alkoholi i estrów
Wskazania przy stosowaniu:
Krągłe wina czerwone:
Szczep SafŒno™ HD S135 jest zalecany do czerwonych win, których wyraźny charakter połączony jest z pełnym ciałem. Zarówno bardzo dobrze wydobywa polifenole jak i dostarcza krągłą, bardzo dobrze zbalansowana strukturę. Drożdże te posiadają zdolność konsumpcji niedużych ilości kwasu jabłkowego. Na wina wyprodukowane przy ich pomocy bardzo dobrze wpływają procesy takie jak mikronatlenianie.
Wydobywanie aromatów:
SafŒno™ HD S135 pomaga tworzyć owocowe wina czerwone, o aromatach dojrzałych czerwonych i czarnych owoców. Bardzo dobrze dopasowuje się do szczepów takich jak Merlot, Syrah, Tempranillo, Sangiovese czy Granache.
Sposób użycia:
Drożdże HD S135 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dawkowanie:
wina białe i czerwone 20g/hl
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)