Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

DROŻDŻE WINIARSKIE HD S135 50 g do wina czerwonego

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 28,00 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna:

28.00
Cena netto: 22,76 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy

Cena regularna:

ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Fermentis
Kod produktu: 3C97-50015

Opis

 Skład:

Drożdże (hybryda saccharomyces cerevisiae x saccharomyces bayanus), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)

 

Opis:

SafŒno™ HD S135 pochodzi z hybrydyzacji dwóch szczepów Lesaffre, mającej na celu połączenie ich najlepszych właściwości w celu uzyskiwania wysokiej ekstrakcji polifenoli w połączeniu z odpornością na trudne warunki fermentacji, szczególnie w przypadku krótko starzonych win czerwonych.

 

Charakterystyka fermentacji:

• Szybki start fermentacji

• Szybka kinetyka

• Tolerancja alkoholu > 15%

• Optymalna temperatura fermentacji 17-24°C

• Dobre przyswajanie fruktozy

• Niskie wymagania azotowe

 

Charakterystyka metabolizmu:

• Charakter Kiler neutralny

• Bardzo duża ekstrakcja polifenoli

• Stabilizacja koloru

• Szlachetne i reaktywne taniny

• Słabe wiązanie SO2

• Niska produkcja wyższych alkoholi i estrów

 

Wskazania przy stosowaniu:

Krągłe wina czerwone:

Szczep SafŒno™ HD S135 jest zalecany do czerwonych win, których wyraźny charakter połączony jest z pełnym ciałem. Zarówno bardzo dobrze wydobywa polifenole jak i dostarcza krągłą, bardzo dobrze zbalansowana strukturę. Drożdże te posiadają zdolność konsumpcji niedużych ilości kwasu jabłkowego. Na wina wyprodukowane przy ich pomocy bardzo dobrze wpływają procesy takie jak mikronatlenianie.

Wydobywanie aromatów:

SafŒno™ HD S135 pomaga tworzyć owocowe wina czerwone, o aromatach dojrzałych czerwonych i czarnych owoców. Bardzo dobrze dopasowuje się do szczepów takich jak Merlot, Syrah, Tempranillo, Sangiovese czy Granache.

 

Sposób użycia:

Drożdże HD S135 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.

 

Dawkowanie:

wina białe i czerwone 20g/hl

 

Przechowywanie:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)

 

UWAGA!!!

Krótki termin ważności 11.05.2022r.

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl