28,00 zł
22,76 zł
2 102,22 zł
1 709,12 zł
2,15 zł
1,75 zł
286,00 zł
232,52 zł
139,00 zł
113,01 zł
13,50 zł
10,98 zł
6,00 zł
4,88 zł
19,00 zł
15,45 zł
59,00 zł
47,97 zł
DROŻDŻE WINIARSKIE NDA 21 50 g do wina czerwonego
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Skład:
Drożdże (hybryda saccharomyces cerevisiae), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)
Opis:
Szczep szlachetnych drożdży NDA 21 został wyodrębniony w regionie Nero d'Avola, na Sycylii. Szczep ten jest wynikiem czteroletnich badań prowadzonych przez Regionalny Instytut Wina i Winorośli we współpracy z prestiżowymi sycylijskimi winnicami.
Charakterystyka fermentacji:
• Silna i szybka fermentacja
• Bardzo dobra tolerancja alkoholu: do 16 % obj.
• Średnio-niskie wymagania azotowe
Charakterystyka metabolizmu:
• 17,6 g cukru daje 1% obj. alkoholu
• Wysoka produkcja glicerolu: do 8 g/l
• Niska produkcja związków siarki i karbaminianu etylu
• Niska produkcja aldehydu octowego: <26mg/l
• Niska produkcja kwasowości lotnej <0,25g/l (kwasu octowego)
• Kompleksowy i ciekawy bukiet spowodowany jest umiarkowaną ilością alkoholi wyższych
• Niska absorpcja pigmentu
Wskazania przy stosowaniu:
Do czerwonych win typu "Nowy Świat":
NDA 21 są zalecane do produkcji harmonijnych, intensywnych i owocowych win z krótkim czasem fermentacji. Wysoka produkcja glicerolu daje winom krągłość i doskonałą równowagę. Ponadto niski poziom absorpcji pigmentów przez ścianki komórkowe pozwala na produkcję win o wyjątkowo intensywnych barwach. Stosowanie szczepu NDA 21 daje optymalne rezultaty przy międzynarodowych odmianach winogron takich jak Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah. Wina produkowane przy pomocy w/w drożdży charakteryzują się intensywnymi, trwale owocowymi i pikantnymi nutami.
Sposób użycia:
Drożdże NDA 21 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dawkowanie:
wina białe różowe i czerwone 20g/hl
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)