Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

DROŻDŻE WINIARSKIE NDA 21 50 g do wina czerwonego

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 30,00 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna:

30.00
Cena netto: 24,39 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy

Cena regularna:

ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Fermentis
Kod produktu: 80BC-90102_20190919194111

Opis

Skład:

Drożdże (hybryda saccharomyces cerevisiae), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)

 

Opis:

Szczep szlachetnych drożdży NDA 21 został wyodrębniony w regionie Nero d'Avola, na Sycylii. Szczep ten jest wynikiem czteroletnich badań prowadzonych przez Regionalny Instytut Wina i Winorośli we współpracy z prestiżowymi sycylijskimi winnicami.

 

Charakterystyka fermentacji:

• Silna i szybka fermentacja

• Bardzo dobra tolerancja alkoholu: do 16 % obj.

• Średnio-niskie wymagania azotowe

 

Charakterystyka metabolizmu:

• 17,6 g cukru daje 1% obj. alkoholu

• Wysoka produkcja glicerolu: do 8 g/l

• Niska produkcja związków siarki i karbaminianu etylu

• Niska produkcja aldehydu octowego: <26mg/l

• Niska produkcja kwasowości lotnej <0,25g/l (kwasu octowego)

• Kompleksowy i ciekawy bukiet spowodowany jest umiarkowaną ilością alkoholi wyższych

• Niska absorpcja pigmentu

 

Wskazania przy stosowaniu:

Do czerwonych win typu "Nowy Świat":

NDA 21 są zalecane do produkcji harmonijnych, intensywnych i owocowych win z krótkim czasem fermentacji. Wysoka produkcja glicerolu daje winom krągłość i doskonałą równowagę. Ponadto niski poziom absorpcji pigmentów przez ścianki komórkowe pozwala na produkcję win o wyjątkowo intensywnych barwach. Stosowanie szczepu NDA 21 daje optymalne rezultaty przy międzynarodowych odmianach winogron takich jak Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah. Wina produkowane przy pomocy w/w drożdży charakteryzują się intensywnymi, trwale owocowymi i pikantnymi nutami.

 

Sposób użycia:

Drożdże NDA 21 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.

 

Dawkowanie:

wina białe różowe i czerwone 20g/hl

 

Przechowywanie:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl