Produkt dnia
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego

28,00 zł

22,76 zł

szt.
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750  cuvee
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750 cuvee

3,05 zł

2,48 zł

0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750  cuvee  (PALETA)
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750 cuvee (PALETA)

2 102,22 zł

1 709,12 zł

Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany  -  2 oczka
Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany - 2 oczka

2,15 zł

1,75 zł

szt.
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM ARBOLU Ø 2,70 zwój 550 m
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM ARBOLU Ø 2,70 zwój 550 m

286,00 zł

232,52 zł

szt.
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L

139,00 zł

113,01 zł

POŻYWKA SPRINGFERM  50 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 50 g ORGANICZNA POŻYWKA

13,50 zł

10,98 zł

szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

DROŻDŻE WINIARSKIE SPK 05, 5 g do win musujących

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 4,30 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna:

4.30
Cena netto: 3,50 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy

Cena regularna:

ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Fermentis
Kod produktu: 93FA-8354E_20240719124958

Opis

Drożdże SPK 05, 5g

SafŒno™ SPK 05 szczególnie nadaje się do produkcji świeżych i mineralnych win musujących o czystym profilu aromatycznym. Szczep ten ma szczególne predyspozycje do produkcji win musujących  ze względu na jego zdolność do wytrzymywania trudnych warunków fermentacji. SPK 05 nadaje się zarówno do produkcji wina bazowego (podczas pierwszej fermentacji) jak i Prise do Mousse (podczas drugiej fermentacji, zachodzącej już w butelce - metoda charakterystyczna dla francuskich szampanów i hiszpańskich win typu cava). 

 

Charakterystyka fermentacji:

  • Średnia długość fazy opóźnienia (lag-fazy)
  • Szybka i regularna kinetyka fermentacji (zarówno pierwsza fermentacja jak i Prise de Mousse)
  • Zdolność do fermentacji w stresujących warunkach niskiego pH (2,8-2,9) i niskiej temperatury (od 10°C)
  • Zalecana maksymalna zawartość alkoholu: do 15% obj.
  • Zalecany zakres temperatur: 10-30°C 
  • Niskie do średniego zapotrzebowanie na azot: Stosunek YAN (mg/L) / Cukry (g/L) = 0,7-0,8.

Charakterystyka metabolizmu:

  • Niska produkcja lotnej kwasowości
  • Średnie zużycie kwasu jabłkowego (20% początkowego stężenia)
  • Wysoka odporność na SO2 (między 50 a 75 mg/l)
  •  Bardzo niska produkcja aldehydu octowego, SO2 i H2S

Wskazania przy stosowaniu

  • Do wysokiej jakości białych win bazowych, pozwalających na produkcję czystych aromatycznie i mineralnych win musujących. SafŒno™ SPK 05 to szczep o silnej kinetyce fermentacji w szerokim zakresie temperatur i niskim zapotrzebowaniu na azot.
  • Odpowiedni do wszystkich rodzajów win musujących (Champagne, Prosecco, Crémants, Cava...)W przypadku wtórnej fermentacji (Prise de mousse), SafŒno™ SPK 05 wykazuje szybką i regularną kinetykę nawet w niskiej temperaturze (14°C / 57,2°C).temperaturze (14°C / 57,2°F) i pozwala na szybką produkcję eleganckich, świeżych i czystych win musujących.
  • Dzięki wyjątkowym właściwościom SafŒno™ SPK 05 jest zalecany zarówno do fermentacji pierwotnej, jak i do Prise de Mousse.do Prise de Mousse.

Sposób użycia

Sposób 1 (zalecany): Drożdże  powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Następnie mieszaninę należy dodać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.

UWAGA! Przed dodaniem drożdży do moszczu należy zaczekać aż różnica temperatur między zbiornikiem fermentacyjną kulturą starterową drożdży będzie mniejsza.

Sposób 2: Możliwe jest również bezpośrednie użycie, polegające na wsypaniu odmierzonej dawki drożdży prosto do moszczu, który ma zostać poddany procesowi winifikacji. 

Dawkowanie

  • Wina białe spokojne: 20 g/hL
  • Prise de mousse (fermentacja w butelce): 15 do 40 g/hL         

Przechowywanie

Drożdże należy przechowywać szczelnie zamknięte, bez dostępu powietrza i wilgoci, w temperaturze poniżej 20°C.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl