28,00 zł
22,76 zł
2 102,22 zł
1 709,12 zł
2,15 zł
1,75 zł
286,00 zł
232,52 zł
139,00 zł
113,01 zł
13,50 zł
10,98 zł
6,00 zł
4,88 zł
19,00 zł
15,45 zł
59,00 zł
47,97 zł
DROŻDŻE WINIARSKIE Saint Georges S101 5 g do wina czerwonego i różowego
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Skład:
Drożdże (hybryda saccharomyces cerevisiae), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)
Opis:
Szczep szlachetnych drożdży Saint Georges został wyselekcjonowany w regionie Beaujolais ze względu na zdolność wysokiej produkcji estrów w niskich temperaturach.
Charakterystyka fermentacji:
• Szybki start fermentacji
• Regularna i ciągła fermentacja od 8°C
• Średnie zapotrzebowanie na azot. Do moszczu poddanego fermentacji zawierającego azot w granicach 150 – 180 mg/l należy po 24 godzinach od startu fermentacji dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego i 20 g/hl preparatu Springferm
• Dobra tolerancja alkoholu
Charakterystyka metabolizmu:
• 16,5 g/l cukru daje 1 % obj. alkoholu
• Niska produkcja kwasowości lotnej (poniżej 0,18g / l)
• Bardzo niska produkcja dwutlenku siarki
• Niska produkcja wyższych alkoholi
• Doskonałe zdolności do autolizy pomagają w przeprowadzeniu fermentacji mlekowej
• Wysoka produkcja estrów
Wskazania przy stosowaniu:
• Dzięki kriofilnemu charakterowi drożdże Saint Georges S101 są idealne do prowadzenia fermentacji win czerwonych, białych oraz różowych w temperaturze 8-10°C. Są one zalecane również do moszczy na których została przeprowadzona zimna maceracja.
• Drożdże Saint Georges S101 uwydatniają owocowe i kwieciste aromaty. Są doskonałym wyborem przy produkcji win świętomarcińskich, z wykorzystaniem procesu maceracji węglowej lub termowinifikacji jak i win różowych charakteryzujących się świeżością i lekkością w zakończeniu. • Ze względu na pochodzenie Saint Georges S101 są szczególnie zalecane do szczepów Pinot Noir i Gamay, jak również do produkcji lekkich czerwonych win.
Sposób użycia:
Drożdże STG S101 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dawkowanie:
wina białe różowe i czerwone 20g/hl
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)