28,00 zł
22,76 zł
2 102,22 zł
1 709,12 zł
2,15 zł
1,75 zł
286,00 zł
232,52 zł
139,00 zł
113,01 zł
4,90 zł
3,98 zł
13,50 zł
10,98 zł
5,70 zł
4,63 zł
18,30 zł
14,88 zł
59,00 zł
47,97 zł
DROŻDŻE WINIARSKIE Table Wine 5g do lekkich win
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Drożdże Table Wine 5g
do lekkich win domowych
Drożdże przeznaczone do produkcji lekkich win stołowych. Dzięki niedużej odporności na alkohol nie wykorzystują wszystkich cukrów zawartych w nastawie pozwalając na produkcję win półwytrawnych i półsłodkich.
Wielu winiarzy poszukuje możliwości wyprodukowania win posiadających naturalną słodycz. Niestety, tradycje winiarskie w dużej części nie uwzględniają tego rodzaju produktów. Z tego powodu większość drożdży przystosowana jest do wytwarzania win wytrawnych. Inaczej jest w przypadku prezentowanych drożdży.
Drożdże Table Wine dają możliwość wyprodukowania wina półsłodkiego lub półwytrawnego. Jest to szlachetny szczep drożdży, dzięki któremu wyprodukujecie Państwo wyśmienite wina posiadające naturalną słodycz. To niska odporność drożdży na alkohol powoduje zatrzymanie fermentacji w sposób naturalny, pozwalając na pozostawienie słodyczy w winie.
Charakterystyka fermentacji:
- Szybki start fermentacji
- Regularny przebieg fermentacji
- Fermentacja może przebiegać w temp. 15-30°C
- Tolerancja alkoholowa: do 12,5 % obj.
- Małe zapotrzebowanie na azot
- Produkcja kwasowości lotnej poniżej 0,2g/l
Wskazania przy stosowaniu
Drożdże Table Wine pozwalają zachować charakterystyczne cechy odmian winogron lub innych owoców użytych do produkcji trunku. Szczep ten jest szczególnie zalecany do lekkich win stołowych oraz win zawierających cukier resztkowy.
Sposób użycia
Drożdże Table Wine powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Mieszaninę dodać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dawkowanie
- wina białe i czerwone 20g/100 l
- wznowienie fermentacji 40g/100 l
Przechowywanie
Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20°C - najlepiej przechowywać w lodówce.