28,00 zł
22,76 zł
2 102,22 zł
1 709,12 zł
2,15 zł
1,75 zł
286,00 zł
232,52 zł
139,00 zł
113,01 zł
13,50 zł
10,98 zł
6,00 zł
4,88 zł
19,00 zł
15,45 zł
59,00 zł
47,97 zł
DROŻDŻE WINIARSKIE UCLM S325 50 g do wina białego
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Skład:
Drożdże (saccharomyces cerevisiae), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)
Opis:
Szczep szlachetnych drożdży UCLM S325 został wyselekcjonowany przez Uniwersytet Castilla La Mancha ze względu na umiejętność wzmacniania struktur białych win przy jednoczesnej optymalizacji ukazania ich charakteru.
Charakterystyka fermentacji:
•Szybki start fermentacji
•Dobry przebieg fermentacji w klarownych moszczach
•Temperatura fermentacji: 12 do 35°C
•Drożdże mają duże zapotrzebowanie na azot. Moszcz, w którym zawartość azotu jest w granicach 150 – 180 mg/l, wymaga minimum dwóch zabiegów:
-po 24 godzinach od startu fermentacji dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego i 20 g/hl preparatu Springferm.
-w połowie fermentacji dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego lub Springfermu.
Charakterystyka metabolizmu:
•16,5 g/l cukru daje 1% obj. alkoholu
•Niska produkcja kwasowości lotnej, dwutlenku siarki i aldehydu octowego
•Wysoka produkcja glicerolu: 10 g/l
•Aktywność ß-glikozydazy zwiększająca potencjał aromatyczny odmian o terpenowych aromatach.
Wskazania przy stosowaniu:
Do białych win o prostej budowie:
Duża produkcja glicerolu sprawia, iż wina produkowane z lekkich i mało aromatycznych szczepów takich jak: Airen, Trebbiano, Colombard posiadają dobrą strukturę.
Dla odmian aromatycznych:
Aktywność ß-glikozydazy pozwala na uwolnienie terpenowych aromatów typowych dla szczepów takich jak: Malvasia, Muscat, Alvarinho, Loureiro, Riesling, Viognier, Gewürztraminer, Pinot Gris.
Powyżej zawartości 13% alkoholu przebieg fermentacji może zostać zaburzony, dlatego aby utrzymać korzyści wynikające ze stosowania UCLM S325 i jednocześnie uzyskać więcej alkoholu proponujemy zastosowanie drożdży BC S103 w drugiej części fermentacji.
Sposób użycia:
Drożdże UCLM S325 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dawkowanie: wina białe 20-30g/hl drożdżom należy zapewnić odpowiedni poziom azotu w winie.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)