Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

DROŻDŻE WINIARSKIE UCLM S325 50 g do wina białego

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 22,00 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna:

22.00
Cena netto: 17,89 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy

Cena regularna:

ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Fermentis
Kod produktu: B7FF-31590

Opis

 Skład:

Drożdże (saccharomyces cerevisiae), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)

 

Opis:

Szczep szlachetnych drożdży UCLM S325 został wyselekcjonowany przez Uniwersytet Castilla La Mancha ze względu na umiejętność wzmacniania struktur białych win przy jednoczesnej optymalizacji ukazania ich charakteru.

 

Charakterystyka fermentacji:

•Szybki start fermentacji

•Dobry przebieg fermentacji w klarownych moszczach

•Temperatura fermentacji: 12 do 35°C

•Drożdże mają duże zapotrzebowanie na azot. Moszcz, w którym zawartość azotu jest w granicach 150 – 180 mg/l, wymaga minimum dwóch zabiegów:

-po 24 godzinach od startu fermentacji dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego i 20 g/hl preparatu Springferm.

-w połowie fermentacji dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego lub Springfermu.

 

Charakterystyka metabolizmu:

•16,5 g/l cukru daje 1% obj. alkoholu

•Niska produkcja kwasowości lotnej, dwutlenku siarki i aldehydu octowego

•Wysoka produkcja glicerolu: 10 g/l

•Aktywność ß-glikozydazy zwiększająca potencjał aromatyczny odmian o terpenowych aromatach.

 

Wskazania przy stosowaniu:

Do białych win o prostej budowie:

Duża produkcja glicerolu sprawia, iż wina produkowane z lekkich i mało aromatycznych szczepów takich jak: Airen, Trebbiano, Colombard posiadają dobrą strukturę.

Dla odmian aromatycznych:

Aktywność ß-glikozydazy pozwala na uwolnienie terpenowych aromatów typowych dla szczepów takich jak: Malvasia, Muscat, Alvarinho, Loureiro, Riesling, Viognier, Gewürztraminer, Pinot Gris.

Powyżej zawartości 13% alkoholu przebieg fermentacji może zostać zaburzony, dlatego aby utrzymać korzyści wynikające ze stosowania UCLM S325 i jednocześnie uzyskać więcej alkoholu proponujemy zastosowanie drożdży BC S103 w drugiej części fermentacji.

 

Sposób użycia:

Drożdże UCLM S325 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.

 

Dawkowanie: wina białe 20-30g/hl drożdżom należy zapewnić odpowiedni poziom azotu w winie.

 

Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl