Promocje
Sadzonki odmiana HIBERNAL podkładka SO4    25 szt.
Sadzonki odmiana HIBERNAL podkładka SO4 25 szt.
375,00 zł 287,50 zł 347,22 zł 266,20 zł
szt.
Sadzonki odmiana SOUVIGNIER GRIS podkładka SO4    25 szt.
Sadzonki odmiana SOUVIGNIER GRIS podkładka SO4 25 szt.
375,00 zł 287,50 zł 347,22 zł 266,20 zł
szt.
Produkt dnia
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego
29,00 zł 23,58 zł
szt.
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM VINEYARD Ø 2,80 zwój 515 m
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM VINEYARD Ø 2,80 zwój 515 m
270,00 zł 219,51 zł
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L
139,00 zł 113,01 zł
POŻYWKA SPRINGFERM  10 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 10 g ORGANICZNA POŻYWKA
4,90 zł 3,98 zł
szt.
POŻYWKA SPRINGFERM  50 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 50 g ORGANICZNA POŻYWKA
13,50 zł 10,98 zł
szt.
Chipsy dębowe  mocno palone French Mocha, 1 kg Dąb francuski
Chipsy dębowe mocno palone French Mocha, 1 kg Dąb francuski
58,00 zł 47,15 zł
Chipsy dębowe średnio palone American Hivan 1 kg Dąb amerykański
Chipsy dębowe średnio palone American Hivan 1 kg Dąb amerykański
69,00 zł 56,10 zł
Chipsy dębowe średnio palone American House 1 kg Dąb amerykański
Chipsy dębowe średnio palone American House 1 kg Dąb amerykański
69,00 zł 56,10 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

DROŻDŻE WINIARSKIE UCLM S325 500 g do wina białego

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 105,00 zł 105.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto: 85,37 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: ENOPOL
Kod produktu: B7FF-31590_20190925190655

Opis

 Skład:

Drożdże (saccharomyces cerevisiae), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)

 

Opis:

Szczep szlachetnych drożdży UCLM S325 został wyselekcjonowany przez Uniwersytet Castilla La Mancha ze względu na umiejętność wzmacniania struktur białych win przy jednoczesnej optymalizacji ukazania ich charakteru.

 

Charakterystyka fermentacji:

•Szybki start fermentacji

•Dobry przebieg fermentacji w klarownych moszczach

•Temperatura fermentacji: 12 do 35°C

•Drożdże mają duże zapotrzebowanie na azot. Moszcz, w którym zawartość azotu jest w granicach 150 – 180 mg/l, wymaga minimum dwóch zabiegów:

-po 24 godzinach od startu fermentacji dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego i 20 g/hl preparatu Springferm.

-w połowie fermentacji dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego lub Springfermu.

 

Charakterystyka metabolizmu:

•16,5 g/l cukru daje 1% obj. alkoholu

•Niska produkcja kwasowości lotnej, dwutlenku siarki i aldehydu octowego

•Wysoka produkcja glicerolu: 10 g/l

•Aktywność ß-glikozydazy zwiększająca potencjał aromatyczny odmian o terpenowych aromatach.

 

Wskazania przy stosowaniu:

Do białych win o prostej budowie:

Duża produkcja glicerolu sprawia, iż wina produkowane z lekkich i mało aromatycznych szczepów takich jak: Airen, Trebbiano, Colombard posiadają dobrą strukturę.

Dla odmian aromatycznych:

Aktywność ß-glikozydazy pozwala na uwolnienie terpenowych aromatów typowych dla szczepów takich jak: Malvasia, Muscat, Alvarinho, Loureiro, Riesling, Viognier, Gewürztraminer, Pinot Gris.

Powyżej zawartości 13% alkoholu przebieg fermentacji może zostać zaburzony, dlatego aby utrzymać korzyści wynikające ze stosowania UCLM S325 i jednocześnie uzyskać więcej alkoholu proponujemy zastosowanie drożdży BC S103 w drugiej części fermentacji.

 

Sposób użycia:

Drożdże UCLM S325 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.

 

Dawkowanie: wina białe 20-30g/hl drożdżom należy zapewnić odpowiedni poziom azotu w winie.

 

Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl