![](/libraries/images/1px.gif)
![](/libraries/images/1px.gif)
![DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego](/environment/cache/images/300_300_productGfx_2166/original_5796e6d84617b5313fcae74786ca.png)
28,00 zł
22,76 zł
![0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750 cuvee](/environment/cache/images/300_300_productGfx_465/750_Rheinwein_LP_BM_cuvee1.jpg)
3,05 zł
2,48 zł
![0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750 cuvee (PALETA)](/environment/cache/images/300_300_productGfx_466/Bordolese-pal.jpg)
2 102,22 zł
1 709,12 zł
![Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany - 2 oczka](/environment/cache/images/300_300_productGfx_623/3.jpg)
2,15 zł
1,75 zł
![DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM ARBOLU Ø 2,70 zwój 550 m](/environment/cache/images/300_300_productGfx_1099/A659658_5.jpg)
286,00 zł
232,52 zł
![KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L](/environment/cache/images/300_300_productGfx_1308/KONCENTRAT-WINOGRONOWY-6%2C5L-ENOPOL.png)
139,00 zł
113,01 zł
![POŻYWKA SPRINGFERM 50 g ORGANICZNA POŻYWKA](/environment/cache/images/300_300_productGfx_1319/pozywka-springferm-ENOPOL.jpg)
13,50 zł
10,98 zł
![DROŻDŻE WINIARSKIE BC S103 10g DO MIODU PITNEGO I WINA](/environment/cache/images/300_300_productGfx_1321/Drozdze-BC-S103-ENOPOL.jpg)
6,00 zł
4,88 zł
![DROŻDŻE WINIARSKIE BC S103 50g DO MIODU PITNEGO I WINA](/environment/cache/images/300_300_productGfx_1324/Drozdze-BC-S103-ENOPOL.jpg)
19,00 zł
15,45 zł
![Chipsy (płatki) dębowe mocno palone French Mocha, 1 kg Dąb francuski](/environment/cache/images/300_300_productGfx_1449/Chipsy-debowe%2C-mocno-palone-French-Mocha%2C-1kg-ENOPOL.gif)
59,00 zł
47,97 zł
![](/libraries/images/1px.gif)
![](/libraries/images/1px.gif)
DROŻDŻE WINIARSKIE UCLM S325 500 g do wina białego
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
![](/libraries/images/1px.gif)
Opis
Skład:
Drożdże (saccharomyces cerevisiae), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)
Opis:
Szczep szlachetnych drożdży UCLM S325 został wyselekcjonowany przez Uniwersytet Castilla La Mancha ze względu na umiejętność wzmacniania struktur białych win przy jednoczesnej optymalizacji ukazania ich charakteru.
Charakterystyka fermentacji:
•Szybki start fermentacji
•Dobry przebieg fermentacji w klarownych moszczach
•Temperatura fermentacji: 12 do 35°C
•Drożdże mają duże zapotrzebowanie na azot. Moszcz, w którym zawartość azotu jest w granicach 150 – 180 mg/l, wymaga minimum dwóch zabiegów:
-po 24 godzinach od startu fermentacji dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego i 20 g/hl preparatu Springferm.
-w połowie fermentacji dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego lub Springfermu.
Charakterystyka metabolizmu:
•16,5 g/l cukru daje 1% obj. alkoholu
•Niska produkcja kwasowości lotnej, dwutlenku siarki i aldehydu octowego
•Wysoka produkcja glicerolu: 10 g/l
•Aktywność ß-glikozydazy zwiększająca potencjał aromatyczny odmian o terpenowych aromatach.
Wskazania przy stosowaniu:
Do białych win o prostej budowie:
Duża produkcja glicerolu sprawia, iż wina produkowane z lekkich i mało aromatycznych szczepów takich jak: Airen, Trebbiano, Colombard posiadają dobrą strukturę.
Dla odmian aromatycznych:
Aktywność ß-glikozydazy pozwala na uwolnienie terpenowych aromatów typowych dla szczepów takich jak: Malvasia, Muscat, Alvarinho, Loureiro, Riesling, Viognier, Gewürztraminer, Pinot Gris.
Powyżej zawartości 13% alkoholu przebieg fermentacji może zostać zaburzony, dlatego aby utrzymać korzyści wynikające ze stosowania UCLM S325 i jednocześnie uzyskać więcej alkoholu proponujemy zastosowanie drożdży BC S103 w drugiej części fermentacji.
Sposób użycia:
Drożdże UCLM S325 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dawkowanie: wina białe 20-30g/hl drożdżom należy zapewnić odpowiedni poziom azotu w winie.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)