28,00 zł
22,76 zł
2 102,22 zł
1 709,12 zł
2,15 zł
1,75 zł
286,00 zł
232,52 zł
139,00 zł
113,01 zł
13,50 zł
10,98 zł
6,00 zł
4,88 zł
19,00 zł
15,45 zł
59,00 zł
47,97 zł
DROŻDŻE WINIARSKIE UCLM S377 50 g do wina czerwonego
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Skład:
Drożdże (hybryda saccharomyces cerevisiae), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)
Opis:
Szczep szlachetnych drożdży UCLM S377 został wyselekcjonowany przez Uniwersytet Castilla La Mancha ze względu na wyjątkowe cechy pozwalające tworzyć potężne wina o dużym potencjale leżakowania.
Charakterystyka fermentacji:
• Szybki start fermentacji
• Spokojna i stabilna fermentacja
• Kompletna fermentacja cukrów
• Tolerancja alkoholu: 14-15% obj.
• Temperatura fermentacji: 16 do 35 °C. Szczep ten wymaga stabilnej temperatury fermentacji.
• Po 24 godzinach od startu fermentacji do moszczu zawierającego azot w zakresie 150 - 180 mg/l należy dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego i 20 g/hl preparatu Springferm
• Duża odporność na dwutlenek siarki
Charakterystyka metabolizmu:
• 16,5 g/l cukru daje 1% obj. alkoholu
• Niska produkcja kwasowości lotnej(<0,25 g/l) i aldehydu octowego(<28 mg/l)
• Brak produkcji związków siarki
• Wysoka produkcji glicerolu: 10 g/l
Wskazania przy stosowaniu:
Do win w stylu śródziemnomorskim
UCLM S377 zostały wyselekcjonowane ze względu na brak wpływu na charakter wina, związany z terroir oraz odmianą. Potrafią one wybitnie podkreślić zalety dobrze dojrzałych winogron.
Do win czerwonych wyższej klasy
Stosowanie drożdży UCLM S377 pozwala uzyskać wyśmienite rezultaty w produkcji cielistych i dobrze zbalansowanych win. Spokojna i stabilna fermentacja pozwala prowadzić fermentację w masie, z maceracją przez ponad 10 dni, co z kolei daje możliwość dopracowania struktury wina. Ponadto spokojna produkcja alkoholu podczas fermentacji wspomaga ekstrakcję polifenoli. Wina produkowane z użyciem drożdży UCLM S377 mają wyjątkowe możliwości dojrzewania oraz wysoką jakość dzięki dużej zawartości glicerolu.
Sposób użycia:
Drożdże UCLM S377 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dawkowanie:
wina białe różowe i czerwone 20g/hl
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce).
KRÓTKI OKRES WAŻNOŚCI! 30.09.2023