Produkt dnia
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego

28,00 zł

22,76 zł

szt.
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750  cuvee
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750 cuvee

3,05 zł

2,48 zł

szt.
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750  cuvee  (PALETA)
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750 cuvee (PALETA)

2 102,22 zł

1 709,12 zł

szt.
Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany  -  2 oczka
Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany - 2 oczka

2,15 zł

1,75 zł

szt.
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM ARBOLU Ø 2,70 zwój 550 m
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM ARBOLU Ø 2,70 zwój 550 m

286,00 zł

232,52 zł

szt.
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L

139,00 zł

113,01 zł

POŻYWKA SPRINGFERM  10 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 10 g ORGANICZNA POŻYWKA

4,90 zł

3,98 zł

POŻYWKA SPRINGFERM  50 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 50 g ORGANICZNA POŻYWKA

13,50 zł

10,98 zł

szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

DROŻDŻE WINIARSKIE VR 44 50 g do win musujących i wznawiania fermentacji

Drożdże winiarskie VR 44, 50g ENOPOL.jpg
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 19,50 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
19.50
Cena netto: 15,85 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Fermentis
Kod produktu: B7FF-31590_20221027083955

Opis

Drożdże VR 44

do win musujących i wznawiania fermentacji

Jesteś twórcą wina. Pracujesz ciężko nad nowym nastawem, dobierasz owoce, drożdże. Dzieło rusza. W trakcie procesu coś jednak idzie nie tak i wszystko trzeba wylać i zaczynać od nowa. Nie chcesz się przecież poddawać, chociaż serce boli patrząc na marniejący nastaw. Jest sposób, by zapobiec tego typu wypadkom. Drożdże winiarskie VR 44 są idealne, gdy musisz ratować nastaw, z którym dzieje się coś niespodziewanego.

 

Charakterystyka fermentacji:

  • Charakter "Killer" - umożliwia rozwiązanie problemów i szybki start fermentacji
  • Kompletna i regularna fermentacja cukrów
  • Tolerancja alkoholowa: do 16% obj.
  • Temperatura fermentacji: 10 do 40°C
  • Niskie wymagania azotowe
  • Idealne w bardzo trudnych warunkach

Charakterystyka metabolizmu:

  • 16,5 g/l cukru daje 1% obj. alkoholu
  • Niska produkcja SO2 i aldehydu octowego (<30 mg / l)
  • Niska produkcja kwasowości lotnej (<0,24 g / l)
  • Mała produkcja piany podczas fermentacji

Nie chcesz przecież znów tylko patrzeć, jak Twoja idealna mieszanka owocowa lub ulubiony szczep winogron idzie na marne, prawda? To działa też w drugą stronę, jeżeli rozpoczynasz nowy proces produkcyjny, z początku wszystko idzie dobrze a później… gaśnie przedwcześnie. Drożdże winiarskie VR 44 i wtedy przyjdą Ci z pomocą. Wiadomo, że to winiarz jest odpowiedzialny za wszystko, co się dzieje podczas produkcji tak szlachetnego trunku jakim jest wino. Przyznaj jednak przed samym sobą, że nad wszystkim nie zapanujesz. Drożdże winiarskie VR 44 mają charakter agresywny, więc szybko przejmą kontrolę nad nastawem i dopilnują tego, czego Ty zrobić nie możesz. Ale pamiętaj – to nadal Twoje wino.

Wskazania przy stosowaniu

Do win czerwonych

VR 44 pozwalają na produkcję gatunkowych, prestiżowych win czerwonych z zachowaniem charakterem terroir (Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Barbera, Sangiovese Teroldego ...).

Prise de mousse (tirage)

VR 44 są bardzo dobre do wtórnej fermentacji (w butelce metodą klasyczną lub w zbiorniku metodą Charmat). Dają bardzo dobre wyniki w produkcji wszystkich rodzajów win musujących, a zwłaszcza w szampanach i cavach.

Do win białych

VR 44 idealnie nadają się do fermentacji w kontrolowanej temperaturze (Chardonnay, Sémillon, Trebbiano, Malvasia, Pinot Griggio...).

Sposób użycia

Drożdże VR 44 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Następnie mieszaninę należy dodać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.

Dawkowanie

  • wina białe i czerwone 20g/100 l
  • wznowienie fermentacji 30-40g/100 l
  • prise de mousse 15-40g/100 l

Przechowywanie

Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20°C - najlepiej przechowywać w lodówce.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl