


28,00 zł
22,76 zł

3,05 zł
2,48 zł

2 102,22 zł
1 709,12 zł

2,15 zł
1,75 zł

286,00 zł
232,52 zł

139,00 zł
113,01 zł

13,50 zł
10,98 zł

6,00 zł
4,88 zł

19,00 zł
15,45 zł

59,00 zł
47,97 zł


Drobne chipsy do fermentacji, French Complex FINE 1 kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Drobne chipsy do fermentacji, French Complex FINE 1kg
Dąb francuski - średnio palony
Chipsy tostowane na poziomie Complex zapewniają dużą złożoność aromatów i smaków, które dobrze integrują się w winie.
Dąb z którego powstają oferowane chipsy jest sezonowany przez minimum 36 miesięcy. Po tym czasie, jest sterylizowany ciepłem, opalany i rozdrabniany. Dzięki odpowiedniej kombinacji czterech składowych opiekania: temperatury, czasu, wilgotności oraz wentylacji, naturalny profil dębu francuskiego wzbogacany jest o dodatkowe aromaty.
Unikalnie zaprojektowany sposób opiekania sprawia, że dąb francuski zostaje wzbogacony o szerokie spektrum aromatów. Tworza one wielowarstwowy, złożony i dobrze zharmonizowany profil aromatyczno-smakowy.
Nowy i Stary Świat
Jakie są różnice między dębem francuskim a amerykańskim? Dąb francuski ma większą zawartość tanin, nadaje on winom więcej nut przyprawowych - dobrze się sprawdza w fiunach klasycznych, robionych w stylu starego swiata. Dąb amerykański to z kolei więcej słodyczy i bardziej miękkie, subtelne taniny. Polecany do win w stylu Nowego Świata.
Profil aromatyczny:
Przyprawy korzenne, gałka muszkatałowa, prażone ożechy, karmel i kokos
Dawkowanie:
- Wina białe i różowe 2-5 g/L
- Wina czerwone 3-10 g/L
- Destylaty 2-10 g/L
Czas kontaktu:
+/- 4 tygodnie
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu suchym.