


28,00 zł
22,76 zł

3,05 zł
2,48 zł

2 102,22 zł
1 709,12 zł

2,15 zł
1,75 zł

286,00 zł
232,52 zł

139,00 zł
113,01 zł

13,50 zł
10,98 zł

6,00 zł
4,88 zł

19,00 zł
15,45 zł

59,00 zł
47,97 zł


ENZYMY Safizym Clean®, 5g
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
SAFIZYM CLEAN®, 5g
Preparat enzymatyczny wytwarzany przez starannie wyselekcjonowany szczep Aspergillus Niger.
Preparat jest aktywny w warunkach enologicznych (optymalne pH 3,4) oraz zarówno w niskiej (5°C) jak i w wysokiej temperaturze (65°C). Cechuje się bogatą aktywnością wtórnej hemicelulozy.
Właściwości:
- Rozbija pektyny w moszczu.
- Prowadzi do szybkiego osiadania osadu, ułatwiając klarowanie.
- Ułatwia ekstrakcję polifenoli, garbników i antocyjanów ze skórek czerwonych winogron zwiększając tym samym intensywność kolorów i poprawiając ich stabilność.
- Pomaga w ekstrakcji aromatycznych prekursorów z moszczu białego.
- Poprawia jakość organoleptyczną wina poprzez złagodzenie najostrzejszych tanin w winach czerwonych oraz wydobycia cech odmianowych win białych.
Wskazania przy stosowaniu:
Safizym Clean® to oczyszczony enzym ograniczający ryzyko odchyleń smakowych związanych z owocami niskiej jakości. Safizym Clean® to preparat enzymatyczny opracowany specjalnie ze względu na jego stabilność w moszczach przy niskim pH. Jego wysokie stężenie i spektrum działań wtórnych umożliwiają klarowanie moszczów wszystkich odmian winogron, co prowadzi do silnego zagęszczenia osadów. Stosowanie Safizym Clean® jest szczególnie zalecane w winifikacjach win czerwonych długo dojrzewających ze względu na jego moc ekstrakcji polifenoli i wpływ na stabilność koloru.
Sposób użycia:
Rozpuścić enzymy w 10 krotności wody lub moszczu. Po rozpuszczeniu nie przechowywać dłużej nić kilka godzin. Dodać do zbiornika na początku napełniania i dokładnie wymieszać po całkowitym napełnieniu zbiornika.
Dawkowanie:
1,0 do 2,0 g/hl
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.