Wyszukiwarka
3,05 zł
2,48 zł
2 102,22 zł
1 709,12 zł
2,15 zł
1,75 zł
286,00 zł
232,52 zł
139,00 zł
113,01 zł
15,00 zł
12,20 zł
59,00 zł
47,97 zł
55,00 zł
44,72 zł
Producenci
Zaloguj się
ENZYMY Safizym Col Plus®, 5g
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalni
Opis
SAFIZYM COL PLUS®, 5g
Preparat enzymatyczny wytwarzany przez starannie wyselekcjonowany szczep Aspergillus Niger.
Preparat jest aktywny w warunkach enologicznych (pH, SO2) oraz zarówno w niskiej (>8°C) jak i w wysokiej temperaturze (<60°C). Cechuje się bogatą aktywnością wtórnej hemicelulozy.
Właściwości:
- Rozbija pektyny w moszczu.
- Umożliwia klarowanie i poprawia prasowalność moszczu.
- Osłabia ściany komórkowe i ułatwia ekstrakcję związków fenolowych (tanin i antocyjanów) oraz polisacharydów bez intensyfikacji działań mechanicznych.
- Przyczynia się do złagodzenia garbników poprawiając strukturę i ostateczną równowagę wina.
- Przyczynia się do stabilizacji koloru (wolny od wtórnych aktywności antocyjanazy, które są szkodliwe dla stabilności koloru).
Wskazania przy stosowaniu:
Safizym Col Plus® rozbija pektyny w moszczu i destabilizuje ściany komórkowe w skórkach, ułatwiając w ten sposób wypłukiwanie garbników i antocyjanów do wina. Sprawia to, że wyciskanie miazgi jest łatwiejsze oraz wydajniejsze, a późniejsze filtrowanie odbywa się z większą łatwością.
- Krótka maceracja: Safizym Col Plus® poprawia ekspresję odmianową i aromatyczną. Ekstrakcja jest delikatniejsza, co sprzyja miękkim taninom.
- Długa maceracja: Safizym Col Plus® pomaga wzmocnić strukturę garbnikową wina bez wzmacniania uczucia cierpkości.
Sposób użycia:
Rozpuścić enzymy w 10 krotności wody lub moszczu. Po rozpuszczeniu nie przechowywać dłużej nić kilka godzin. Dodać do zbiornika na początku napełniania i dokładnie wymieszać po całkowitym napełnieniu zbiornika.
Dawkowanie:
- maceracja: 1,0 do 2,0 g/hl
- zimna maceracja: 3,0 do 5,0 g/hl
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.