28,00 zł
22,76 zł
2 102,22 zł
1 709,12 zł
2,15 zł
1,75 zł
286,00 zł
232,52 zł
139,00 zł
113,01 zł
4,90 zł
3,98 zł
13,50 zł
10,98 zł
5,70 zł
4,63 zł
18,30 zł
14,88 zł
59,00 zł
47,97 zł
Glukoamylaza
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Glukoamylaza to enzym scukrzający, tzn. rozkłada skrobię do glukozy z ześrutowanego żyta, pszenicy, kukurydzy, ryżu itp. Drożdże w trakcie procesu fermentacji nie są w stanie przerobić skrobi na alkohol, jedynie glukozę. Enzym więc jest niezbędny do przygotowania zacieru.
Istotne cechy:
• Gramatura 4 g
• Na 3,5 kg śruty
• Najlepsze efekty wraz z alfa-amylazą (405120) i Turbo WHISKEY (403160)
• Do gorzelnictwa i piwowarstwa
Sposób użycia:
W naczyniu podgrzej wodę do temperatury 85-95°C, dodaj śrutę wybranego zboża w proporcji: 1 kg śruty na 3-4 L wody. Dokładnie wymieszaj, a po 15-30 minutach dodaj alfa-amylazę w ilości 0,9 g na 1 kg śruty, w celu upłynnienia skrobi. Utrzymuj temperaturę mieszaniny na poziomie 95°C w ciągu 1 godziny, stale mieszając. Roztwór powinien mieć pH 4,0-4,5. Po tym czasie zostaw zacier do wystudzenia, by osiągnął temperaturę 60°C i dodaj glukoamylazę w ilości 1,1 g na 1 kg śruty, w celu dalszego rozłożenia skrobi na cukry proste. Utrzymuj temperaturę mieszaniny przez 1,5 godziny. Poziom scukrzenia powinien wynosić około 15°Blg. Roztwór należy wystudzić do 30°C. Następnie dodaj saszetkę z drożdżami gorzelniczymi, np. Turbo WHISKEY (403160), a następnie tak przygotowany zacier poddaj fermentacji przez okres 3-7 dni, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu drożdży. W przypadku wydzielania znacznej ilości piany polecamy dodać Odpieniacz (405140) - zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Składniki: glukoamylaza
Masa netto: 4 g