Opis produktu:
Właściwości: biały drobny krystaliczny proszek o lekkim zapachu. Czystość preparatu jest zgodna z wymogami jakości żywności. CAS: 617–48–1
Zastosowanie:
Zakwaszenie w celu poprawy smaku. Kwas jabłkowy jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym ze względu na jego kompatybilność ze wszystkimi rodzajami smaków i poprawia właściwości smakowe. Trwały kwaśny smak, wysoka rozpuszczalność w wodzie. Jest idealny do soków, napojów bezalkoholowych, jabłeczników i win.
Dawkowanie:
89 g kwasu jabłkowego na 100 l wina = 1 g miareczkowalnych kwasów na 1 l. Zaleca się natychmiastową kontrolę kwasu w celu określenia całkowitej miareczkowalnej zawartości kwasu poprzez proste miareczkowanie za pomocą NaOH. Zalecaną ilość należy rozpuścić w małej ilości zakwaszanej cieczy a następnie dodać do całości.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu natychmiast zamknąć opakowanie i zużyć jak najszybciej.