28,00 zł
22,76 zł
2 102,22 zł
1 709,12 zł
2,15 zł
1,75 zł
286,00 zł
232,52 zł
139,00 zł
113,01 zł
13,50 zł
10,98 zł
6,00 zł
4,88 zł
19,00 zł
15,45 zł
59,00 zł
47,97 zł
Lattivante - Pożywka dla bakterii MLF 50g
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Lattivante - Pożywka dla bakterii MLF 50g
Specjalistyczna pożywka, przeznaczona fermentacji malolaktycznej
Na aktywność wybranych winiarskich bakterii malolaktycznych wpływa kilka znanych parametrów fizykochemicznych: alkohol, pH, SO2 i temperatura. Oprócz tych "klasycznych" czynników należy wziąć pod uwagę, że często warunki w winie nie są korzystne dla fermentacji malolaktycznej - z powodu niedoborów żywieniowych.
Pożywka LATTIVANTE zapewnia niezbędne składniki pokarmowe dla bakterii malolaktycznych, jednocześnie wiążąc niektóre substancje potencjalnie dla nich toksyczne.
Charakterystyka działania:
Bakterie malolaktyczne to mikroorganizmy, które są bardziej wymagające niż drożdże, a pod koniec fermentacji alkoholowej, w winie występują silne niedobory pokarmowe. Może to być związane z niedojrzałymi lub zbyt dojrzałymi winogronami, rozwojem drożdży i bakterii, nadmiernym klarowaniem moszczu (usuwanie składników odżywczych wraz z redukcją mętności) lub bardzo intensywnej fermentacji alkoholowej.
Ponadto, wrażliwość tych bakterii na toksyny wytwarzane podczas fermentacji (przez drożdże lub bakterie) stanowi bardzo poważny czynnik ograniczający rozwój wybranej kultury bakteryjnej.
Pożywka LATTIVANTE została zaprojektowana specjalnie w celu dostarczenia składników odżywczych dla bakterii malolaktycznych (w szczególności związków azotowych) a ponad to posiada specyficzne działanie adsorpcyjne dla toksyn, które mogłby zakłucać prawidłowy przebieg MLF.
Najważniejsze cechy:
- Przyspieszenie fermentacji malolaktycznej
- Sprzyja rozwojowi dodanych bakterii w warunkach obniżonej zawartości składników odżywczych i niesprzyjających warunków,
- Zmniejszenie czasu opóźnienia zaszczepionego szczepu bakterii.
- Pozwala na uzyskanie lepszych efektów organoleptycznych,poprzez ograniczenie produkcji diacetylu i lotnych kwasów.
- Ponieważ kinetyka fermentacji jest szybsza, wino spędza mniej czasu w nieobecności SO2 - co minimalzuje szanse zakażenia wina.
Sposób użycia:
Produkt rozmieszać w niewielkiej ilości wody, odczekać ok. 30 minut i dodać do wina po dodaniu wybranych bakterii.
Dawkowanie:
W zależności od potrzeb do 20 do 40 g/hL
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.