Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Lattivante - Pożywka dla bakterii MLF 50g

Pożywka dla bakterii MLF - Lattivante, 50g.jpg
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 9,00 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna:

9.00
Cena netto: 7,32 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy

Cena regularna:

ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Dal Cin
Kod produktu: 6D27-42669_20230131104920

Opis

Lattivante - Pożywka dla bakterii MLF 50g

Specjalistyczna pożywka, przeznaczona fermentacji malolaktycznej

Na aktywność wybranych winiarskich bakterii malolaktycznych wpływa kilka znanych parametrów fizykochemicznych: alkohol, pH, SO2 i temperatura. Oprócz tych "klasycznych" czynników należy wziąć pod uwagę, że często warunki w winie nie są korzystne dla fermentacji malolaktycznej - z powodu niedoborów żywieniowych.

Pożywka LATTIVANTE zapewnia niezbędne składniki pokarmowe dla bakterii malolaktycznych, jednocześnie wiążąc niektóre substancje potencjalnie dla nich toksyczne. 

 

Charakterystyka działania: 

Bakterie malolaktyczne to mikroorganizmy, które są bardziej wymagające niż drożdże, a pod koniec fermentacji alkoholowej, w winie występują silne niedobory pokarmowe. Może to być związane z niedojrzałymi lub zbyt dojrzałymi winogronami, rozwojem drożdży i bakterii, nadmiernym klarowaniem moszczu (usuwanie składników odżywczych wraz z  redukcją mętności)  lub bardzo intensywnej fermentacji alkoholowej.

Ponadto, wrażliwość tych bakterii na toksyny wytwarzane podczas fermentacji (przez drożdże lub bakterie) stanowi bardzo poważny czynnik ograniczający rozwój wybranej kultury bakteryjnej.

Pożywka LATTIVANTE została zaprojektowana specjalnie w celu dostarczenia składników odżywczych dla bakterii malolaktycznych (w szczególności związków azotowych) a ponad to posiada specyficzne działanie adsorpcyjne dla toksyn, które mogłby zakłucać prawidłowy przebieg MLF. 

 

Najważniejsze cechy:

  • Przyspieszenie fermentacji malolaktycznej 
  • Sprzyja rozwojowi dodanych bakterii w warunkach obniżonej zawartości składników odżywczych i niesprzyjających warunków,
  • Zmniejszenie czasu opóźnienia zaszczepionego szczepu bakterii.
  • Pozwala na uzyskanie lepszych efektów organoleptycznych,poprzez ograniczenie  produkcji diacetylu i lotnych kwasów.
  • Ponieważ kinetyka fermentacji jest szybsza, wino spędza mniej czasu w nieobecności SO2 - co minimalzuje szanse zakażenia wina.

 

Sposób użycia:

Produkt rozmieszać w niewielkiej ilości wody, odczekać ok. 30 minut i dodać do wina po dodaniu wybranych bakterii.

 Dawkowanie:

W zależności od potrzeb do 20 do 40 g/hL

 Przechowywanie:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl