















PREPARAT WINIARSKI SPRING AROM 50 g
towar niedostępny
Opis
Preparat winiarski SpringArom 50g
Aromatyczne wina białe i różowe są przeznaczone do spożycia w niedługim czasie po butelkowaniu. Tego typu wina cenione są za świeżość oraz intensywność aromatów. Aby zachować te cechy na dłuższy okres, producent wina powinien postarać się uniknąć utlenienia. Z tego powodu właśnie powstał SpringArom. Jest to preparat oparty na nieaktywnych drożdżach posiadających dużą siłę redukcji utleniania. Zawdzięcza to wysokiej zawartości naturalnego glutationu i przeciwutleniających tripeptydów pochodzenia drożdżowego. Taki skład zapobiega organoleptycznemu starzeniu się wina.
Wskazania przy stosowaniu
- Opracowanie wyrazistego i zbalansowanego wina białego i różowego.
- Do produkcji win białych bez kontroli temperatury, a więc skłonnych tracić aromat.
- Do odmian bogatych w tiole (Solaris, Muskaris, Sauvignon, Gewürztraminer, Muscat, Riesling, Petit Manseng, Colombard, Chenin, Hibernal).
- Do młodych czerwonych i różowych win, które finalnie mają mieć charakter świeży i owocowy.
Sposób użycia
SpringArom należy dodać do nastawu tuż po jego przygotowaniu i przed dodaniem drożdży. W przypadku użycia SpringArom zaleca się systematyczne mieszanie wina podczas starzenia na osadzie.
SpringArom nie jest w stanie w pełni zastąpić pożywek winiarskich. W przypadku dużych braków azotu zalecamy stosowanie uzupełniających pożywek.
Dawkowanie
Wina białe i różowe 20-30 g/hl.
Przechowywanie
SpringArom należy przechowywać w temperaturze poniżej 20°C, bez dostępu do światła - najlepiej przechowywać w lodówce.