Produkt dnia
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego
DROŻDŻE WINIARSKIE GV S107 50g do wina białego

28,00 zł

22,76 zł

szt.
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750  cuvee  (PALETA)
0,75 l Butelka na wino Rheinwein LP 750 cuvee (PALETA)

2 102,22 zł

1 709,12 zł

Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany  -  2 oczka
Rozszerzacz do drutu na słupek drewniany - 2 oczka

2,15 zł

1,75 zł

szt.
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM ARBOLU Ø 2,70 zwój 550 m
DRUT DO WINNIC CRAPAL OPTIMUM ARBOLU Ø 2,70 zwój 550 m

286,00 zł

232,52 zł

szt.
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L
KONCENTRAT WINOGRONOWY 6,5 L

139,00 zł

113,01 zł

POŻYWKA SPRINGFERM  10 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 10 g ORGANICZNA POŻYWKA

4,90 zł

3,98 zł

POŻYWKA SPRINGFERM  50 g ORGANICZNA POŻYWKA
POŻYWKA SPRINGFERM 50 g ORGANICZNA POŻYWKA

13,50 zł

10,98 zł

szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Preparat winiarski SPRINGCELL 10g

Preparat winiarski SPRINGCELL 10g ENOPOL.jpg
  • nowość
Dostępność: chwilowy brak towaru
Cena brutto: 4,80 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna:

4.80
Cena netto: 3,90 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy

Cena regularna:

ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Fermentis
Kod produktu: 6D27-42669_20230131112137

Opis

Preparat winiarski SPRINGCELL, 10g

Nieaktywne drożdże winarskie

Jest kilka operacji aktywujących fermentację wpływających na aktywność drożdży w końcowym etapie – wzrost dodatku ilości drożdży lub prowadzenie szybkiej początkowej fermentacji. Stosowanie drożdżowych ścianek komórkowych Springcell działa pozytywnie na żywotność drożdży i dzięki umiejętnościom detoksykacyjnym pozwala na ich wydajne życie w całym procesie fermentacji. Ścianki komórkowe są najlepszym, aktualnie stosowanym, środkiem do aktywacji fermentacji w przemyśle winiarskim (Lafon-Lafourcade and al.,1984). Pozwalają one także na efektywne działanie przeciwko zatrzymanej oraz powolnej fermentacji. 

 

Właściwości:

  • Absorpcja związków, które są toksyczne dla drożdży; hamujących fermentację: kwasów tłuszczowych, pozostałości produktów fitosanitarnych, ochratoksyny A.
  • Bogactwo substancji umożliwiających przeżycie, steroli oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych traktowanych jako substytuty tlenu. Elementy te pozwalają na ochronę kolejnych pokoleń drożdży aktywnych, przy jednoczesnym utrzymaniu integralności błony, przez zwiększenie ich odporności na etanol. 
  • Przyspieszenie procesu reprodukcji komórkowej. Springcell jest jedynym aktywatorem pozwalającym na całkowite odfermentowanie cukru znajdującego się w nastawie, którego fermentacja jest wolna, bez produkcji kwasowości lotnej. 
  • Wspomaganie moszczu. Preparat Springcell jest w 100% nierozpuszczalny i poprawia możliwości rozwoju drożdży w moszczu poprzez zwiększenie zmętnienia bez organoleptycznych odchyleń, które mogą być spowodowane osadem.

 

Wskazania przy stosowaniu:

stosowany profilaktycznie, gdy:

  • Ważne jest stężenie cukrów redukujących
  • Moszcz jest zbyt klarowny (tzn. brak osadów, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do odtworzenia ścianek komórkowych drożdży)

stosowany jako lekarstwo, gdy:

  • fermentacja stanęła: trzeba detoksykować nastaw, aby drożdże mogły ponownie fermentować w dobrych warunkach. W tym przypadku ważny jest wybór drożdży do ponownego startu. Naszą sugestią jest użycie BC S103, które są wyjątkowo odporne na trudne warunki. 

 

Sposób użycia

Nieaktywne drożdże winiarskie SPRINGCELL należy dodać do moszczu nie wcześniej niż 24 godziny od rozpoczęcia fermentacji. 

Dawkowanie

Porcja 10g jest przewidziana na 50 l wina czerwonego lub 100 l wina białego.

Przechowywanie

Springcell należy przechowywać w temperaturze poniżej 20°C, bez dostępu do światła - najlepiej przechowywać w lodówce.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl