28,00 zł
22,76 zł
2 102,22 zł
1 709,12 zł
2,15 zł
1,75 zł
286,00 zł
232,52 zł
139,00 zł
113,01 zł
13,50 zł
10,98 zł
6,00 zł
4,88 zł
19,00 zł
15,45 zł
59,00 zł
47,97 zł
Preparat winiarski SPRINGCELL Color 10g
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Preparat winiarski Springcell Color, 10g
Springcell Color został stworzony, by wydobywać intensywność i stabilność koloru oraz by wina mogły nabrać krągłości w czasie dojrzewania. Preparat ten zawiera dwa razy więcej polisacharydów niż podstawowe drożdże nieaktywne. Właściwości Springcell Color sprawdzają się zarówno w przypadku win czerwonych przeznaczonych do szybkiego spożycia jaki i tych przeznaczonych do dojrzewania.
- zwiększa intensywność barwy
- stabilizuje kolor wina
- łagodzi ostre taniny
- usprawnia fermentację
Dzięki lepszej kompozycji garbników i antocyjanów, preparat Springcell Color zwiększa intensywność barwy naszego trunku. Dodatkowo znajdujące się w nim polisacharydy pomagają w stabilizacji taninowo-antocyjanowych kompleksów i umożliwiają zmniejszenie ilości wolnych antocyjanów, co z kolei wspomaga stabilizację koloru. Springcell Color dostarcza również azotu organicznego podczas fermentacji w postaci aminokwasów, które są łatwo przyswajane przez drożdże, jak również substancji ułatwiających egzystencję drożdży, co gwarantuje zakończenie fermentacji.
Wskazania przy stosowaniu
Preparat Springcell Color warto użyć w przypadku:
- tworzenia intensywnych i okrągłych czerwonych win
- długiej maceracji moszczu lub dla moszczu który został poddany zbyt silnej ekstrakcji
- win pielęgnowanych termicznie
- win z odmian bogatych w taniny i barwy
- moszczy ubogich w antocyjany
Sposób użycia
Preparat Springcell Color powinien być dodany przed rozpoczęciem fermentacji. Przed użyciem należy rozcieńczyć preparat 10 - krotnie w wodzie lub moszczu.
Dawkowanie
20 do 30g/hl
Przechowywanie
Springcell Color należy przechowywać w temperaturze poniżej 20°C, bez dostępu do światła - najlepiej przechowywać w lodówce.