Zachowanie przejrzystości i stabilności mikrobiologicznej to dwa podstawowe parametry, będące w centrum zainteresowania profesjonalistów.
Vinogom ® jest skoncentrowanym roztworem gumy arabskiej o bardzo niskim
wskaźniku zapychania. Poprawia właściwości organoleptyczne win czerwonych, różowych i białych.
ZASTOSOWANIE:
W postaci płynnej Vinogom ® jest uzyskiwany z wyrobu najlepszych gum.
Roztwór został przefiltrowany, co umożliwia dodanie go nawet po filtracji ziemią okrzemkową, płytach lub membranach.
Bierze udział w koloidalnej strukturze wina w obliczu możliwego tworzenia się zawiesin, zachowując przejrzystość wina i
poprawiając w ten sposób jego właściwości organoleptyczne.
Vinogom ® dodaje winu krągłości.
SPOSÓB UŻYCIA:
Vinogom ® należy dodać do idealnie klarownego wina, najlepiej przed ponownym zlaniem, aby zapewnić dobre połączenie się.
W winie białym dodanie gumy arabskiej najlepiej wykonać przed ostatnią filtracją
DAWKOWANIE:
Wina białe: 50-80 g/hl stabilizacja wina , 80-200 g/hl poprawa właściwości sensorycznych
Wina czerwone: 50-80 g/hl stabilizacja wina , 100-300 g/hl poprawa właściwości sensorycznych
*100 ml/hl podnosi zawartość SO2 w winie o 3 mg/l