28,00 zł
22,76 zł
2 102,22 zł
1 709,12 zł
2,15 zł
1,75 zł
286,00 zł
232,52 zł
139,00 zł
113,01 zł
13,50 zł
10,98 zł
6,00 zł
4,88 zł
19,00 zł
15,45 zł
59,00 zł
47,97 zł
Viniflora OENOS 2.0 na 250 litrów Bakterie do przeprowadzenia fermentacji jabłkowo - mlekowej (FJM)
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Opis produktu:
VINIFLORA® CH35 to nowy, bardzo aktywny preparat z komórek Oenococcus oeni, stosowany do biologicznego odkwaszania w produkcji białego i różowego wina. Unikalny standard technologiczny umożliwia szybką i bezpieczną degradację kwasu jabłkowego. Zastosowanie tego produktu pozwala uzyskać zaokrąglone, bardziej harmonijne wina o najwyższej stabilności.
Szczególne zalety VINIFLORA® CH35:
- najwyższa witalność i rozwój aktywności w winie, dlatego można go stosować bezpośrednio jako produkt suchy (bez reaktywacji)
- uniwersalnie stosowany do wszystkich win a szczególnie czerwonych
- bezpiecznie zapobiega spontanicznemu, niechcianemu rozkładowi kwasu jabłkowego
- produkowane będą bardziej harmonijne wina o najwyższej stabilności biologicznej
Zastosowanie i dawkowanie:
Suchy VINIFLORA® CH35 aplikuje się bezpośrednio do wina .
Podczas biologicznej degradacji kwasu jabłkowego, należy utrzymywać pojemnik możliwie pełny. Bez dostępu powietrza.
Cechy produktu:
VINIFLORA® CH35 jest bardzo czystym koncentratem suszonych komórek Oenococcus oeni (szczep DSM 12932)
przez zamrożenie. Liczbę komórek określono na ponad 500 miliardów jednostek tworzących kolonię na gram.
VINIFLORA® CH35 uzyskano z moszczu Chardonnay przez selekcję zgodnie ze wszystkimi odpowiednimi kryteriami enologicznymi
(organoleptyczna czystość wina, wysoka tolerancja na alkohol, SO2 i niskie pH, brak tworzenia niepożądanych produktów metabolizmu). Szczególnie ważna była zdolność do szybkiego rozwoju metabolizmu jako suchego produktu bezpośrednio po zaszczepieniu.
Dzięki tym wyjątkowym właściwościom i nieporównywalnie ekonomicznemu wykorzystaniu VINIFLORA® CH35 pod każdym względem spełnia wymagania praktyki winiarskiej.
Ważna informacja:
Nie należy otwierać opakowania VINIFLORA® CH35 do momentu bezpośredniego użycia. Po otwarciu produkt nie może być przechowywany, ponieważ jest szybko dezaktywowany przez tlen i wilgoć z powietrza. Dlatego w żadnym wypadku nie należy dzielić zawartości opakowania w celu użycia w mniejszych pojemnikach, ponieważ bakterie mogą zostać niepotrzebnie uszkodzone w powietrzu.
Idealna temperatura pracy wynosi 15 - 20 ° C. Przetworzone młode wino powinno być niezasiarczone (wolne SO2 maks. 20 mg / l, całkowite SO2 maks. 45 mg / l). Dlatego przed użyciem VINIFLORA® CH35 sprawdź, ile SO2 zawiera wino. Zawartość alkoholu nie może przekraczać 14% obj., PH nie może być niższe niż 3,0.
Biologiczna degradacja kwasu jabłkowego zwykle rozpoczyna się 2-3 dni po szczepieniu VINIFLORA® CH35 a
kończy - ok. po 1-2 tygodniach.
Bezpieczeństwo:
Nie są znane żadne negatywne skutki, przy stosowaniu VINIFLORA® CH35. Ponieważ bakterie VINIFLORA® CH35 łatwe do mieszania i rozprowadzenia w winie, aplikacja ich nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia.
Przechowywanie:
VINIFLORA® CH35 jest pakowany gazo- i wodoszczelnie w wielowarstwową folię aluminiową. Przechowywanie długoterminowe to –18 ° C (głębokie chłodzenie). W tych warunkach gwarantujemy pełną aktywność przez co najmniej 24 miesiące. W temperaturze + 20 ° C aktywność pozostaje co najmniej 6 miesięcy. Do momentu użycia VINIFLORA® CH35 należy przechowywać we wskazanych warunkach.
Dostosowanie do temperatury wina nie jest konieczne. Temperatury powyżej 30 ° C są szkodliwe dla bakterii i dlatego należy ich unikać!